Nieuwjaarstoespraak van burgemeester Van de Vondervoort

3 januari 2012 om 00:00 Nieuws

Dames en heren,

Hartelijk welkom op deze nieuwjaarsbijeenkomst van de gemeente Sliedrecht.

2011 ligt achter ons. En we mogen beslist trots zijn op wat we gepresteerd hebben. De begroting en onze financiële reserves zijn in orde; bewoners geven een hele royale 8 voor het werk van de mensen van onze reinigingsdienst; het Centrum voor Jeugd en Gezin is gestart; de economische visie is vastgesteld; er is besloten tot nieuwbouw van de Anne de Vries school; een groep bewoners is, onder begeleiding van de wijkagenten, gestart met buurttoezicht; en de verbetering van de oude uitbreiding west rondom Waerthove staat echt in de steigers. Zomaar een hand vol voorbeelden. Er wordt hard en constructief gewerkt door het gemeentebestuur en de medewerkers van Sliedrecht. En met succes.

2011 was voor het gemeentebestuur ook een bewogen jaar. Een terugblik daarop laat ik achterwege. Er is genoeg over gezegd en geschreven. Ik constateer slechts dat feiten én beelden hebben geleid tot verschillende werkelijkheden. Dat kan gebeuren, en daar moeten we nu mee verder.

De werkelijkheid van vandaag is dat het college van B&W de blik weer vooruit wil richten. Op 2012. Op wat het gemeentebestuur het komende jaar wil doen voor Sliedrecht.

De gemeente Sliedrecht heeft een goede traditie als het gaat om de dienstverlening aan bewoners. Dat willen we vasthouden. Een schone straat, op tijd uw vergunning en uw uitkering als u die nodig heeft. Kwalitatief goede schoolgebouwen. Dat willen we ook het komende jaar weer voor u doen. Maar we vragen ook van u dat u die vergunning goed en op tijd aanvraagt. Dat u uw eigen omgeving schoon houdt. Dat u zich inspant om werk te vinden. Uw eigen verantwoordelijkheid en inspanning hebben we nodig om ons werk goed te kunnen doen. Daar spreken we u op aan. En u mag ons aanspreken op de kwaliteit van ons werk. Alleen samen kunnen we Sliedrecht beter maken. Alleen samen kunnen we ervoor zorgen dat iedereen hier met plezier kan blijven wonen en werken.

Dat er in Sliedrecht gelukkig nog steeds sprake is van veel saamhorigheid en verantwoordelijkheidgevoel zal ons vast en zeker helpen. Veel mensen vinden het moeilijk om het tempo van de samenleving bij te houden. Of om zich staande te houden in een omgeving die hen opjaagt en onrustig maakt. Steeds meer mensen hebben moeite om de financiële eindjes aan elkaar te knopen. Dan telt saamhorigheid en betrokkenheid bij elkaar. Het is soms net dát steuntje in de rug waardoor iemand het gevoel heeft er toch gewoon bij te horen. En dat is onbetaalbaar.

Die sterke basis geeft ons ook het vertrouwen dat Sliedrecht een zelfstandige gemeente kan zijn. Een gemeente die de kerntaken van de overheid goed uitvoert. Met goede dienstverlening, een eigen identiteit, en krachtig door samenwerking met de buren in de Drechtsteden.

Op die basis van saamhorigheid en verantwoordelijkheid zal de komende jaren een steeds groter beroep worden gedaan. Omdat de kosten van zorg wel erg hoog oplopen zal vaker gevraagd worden wat iemand nog voor elkaar kan krijgen met hulp van gezin, familie, buren en persoonlijk netwerk. Via kerk of vereniging. En een bijstandsuitkering wordt binnenkort niet meer verstrekt als er nog kinderen met een inkomen thuis wonen. Maatregelen die vooral worden ingegeven door de noodzaak om kosten te beheersen en te bezuinigen. Maar die in sociaal opzicht een grote impact gaan krijgen. En los van de vraag hoe die maatregelen politiek te waarderen zijn, ze komen er en de impact dus ook. Soms ervaren we die impact heel direct in ons persoonlijke leven, soms zullen we merken dat mensen in onze omgeving het moeilijker krijgen dan voorheen om de eindjes aan elkaar te knopen. Financieel, maar ook sociaal. Een nieuwe oriëntatie op samen leven is onvermijdelijk. Met niet te vermijden ongemak, maar ook met kansen op meer oprechte aandacht voor elkaar. En die kansen zijn de moeite waard.

De gemeente Sliedrecht heeft gelukkig een goede financiële positie. We zijn degelijk en sober geweest door de jaren heen. Daarom hebben we nog geen drastische maatregelen hoeven te nemen om de financiën op orde te houden. Maar ook wij ontkomen er niet aan minder te gaan uitgeven de komende jaren. Dat is spannend voor onze medewerkers. Werk zal veranderen, of worden ondergebracht bij een private partij, of meer worden uitgevoerd in samenwerking met de Drechtsteden.

Maar ook u zult de komende jaren wel degelijk iets gaan merken van veranderingen en bezuinigingen. Persoonlijk of in uw bedrijf of vereniging. Voorzieningen en bijdragen zijn niet meer vanzelfsprekend. Wij zullen samen met u moeten nagaan hoe we de verantwoordelijkheden van u en van ons in de toekomst moeten verdelen. Verenigingen en stichtingen kunnen misschien meer verantwoordelijkheid nemen voor het beheer van gebouwen en buitenruimte, of zullen contributies moeten aanpassen om gestegen kosten of minder subsidie te compenseren. Bedrijven zullen zelf meer verantwoordelijkheid moeten nemen voor de veiligheid en aantrekkelijkheid van hun bedrijfsterrein of winkelstraat. Door te werken aan het keurmerk veilig ondernemen of vormen van parkmanagement op bedrijventerreinen. De gesprekken die daarover op allerlei plekken het afgelopen jaar ook al zijn gevoerd geven hoop dat samenwerking mogelijk is. Dat verenigingen nog meer de handen uit de mouwen gaan steken en winkeliers en bedrijven zich bundelen om er samen iets moois van te maken. Voor de leden en de klanten. En daarmee voor heel veel mensen in Sliedrecht. Er is veel energie om het samen beter te doen. Bij u maar ook bij het gemeentebestuur en de medewerkers.

Veranderen gaat niet vanzelf. Het kost inspanning van alle betrokkenen. En niet elke verandering geeft blije gezichten. Dat zullen we moeten accepteren. Maar veranderen geeft ook nieuwe gezichtspunten. Een gezamenlijke aanpak kan kosten besparen. Of het geeft kansen om een andere of nieuwe bijdrage te leveren aan de samenleving. Kansen om wijk- en buurtgenoten beter te leren kennen. Om er samen voor te zorgen dat de straat of de wijk een ontmoetingsplaats wordt. Of om er samen voor te zorgen dat de veiligheid op het bedrijventerrein of in de wijk toeneemt. We kunnen meer voor elkaar betekenen dan we soms denken.

2011 ligt achter ons. Een jaar waarin het vertrouwen in het gemeentebestuur terug gelopen is. Het aloude gezegde 'vertrouwen komt te voet en gaat te paard' is ook hier aan de orde. Maar het gemeentebestuur staat klaar om dat vertrouwen stapje voor stapje weer op te bouwen. Door degelijk en sober te besturen en onze goede voorzieningen zoveel als mogelijk te sparen. Wij gaan er van uit dat iedereen in Sliedrecht bereid is met ons mee te denken en te doen. Meedenken over de vraag hoe we onze uitgaven kunnen aanpassen aan onze inkomsten. En helpen de sociale gevolgen van maatregelen op te vangen. Wij rekenen op de traditionele Sliedrechtse saamhorigheid. We doen ook graag een beroep op u allen om met goede ideeën actief naar ons toe te komen. Wij geven u vertrouwen en hopen dat wij dat ook van u krijgen.

Namens het gemeentebestuur wens ik u allen een inspirerend en creatief jaar toe. Een jaar waarin u gezond blijft en het u persoonlijk en zakelijk goed gaat. Een jaar waar we straks samen tevreden op kunnen terug kijken. Een heel goed en gelukkig 2012!

Tonny van de Vondervoort

02 januari 2012

advertentie
advertentie