Manege hoopt niet meer geremd te worden

11 januari 2012 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - ,,Het wordt de hoogste tijd. We willen zó graag verder en niet meer worden geremd.'' Manege Alblas aan de Baanhoek hoopt al jaren vurig op een nieuwe locatie. Na een langdurig, maar uiteindelijk succesvol mediationtraject is de spreekwoordelijke haven in zicht. Een meerderheid van de gemeenteraad heeft in september ingestemd met vestiging aan de noordkant van het spoor (in de buurt van de Tolsteeg naar Wijngaarden), de bestemmingsplan- en vergunningprocedure die vervolgens kon worden opgezet heeft geleid tot vijf bezwaarschriften. Deze zijn door het college ongegrond verklaard. Is de raad het daarmee eens dan is in principe de weg vrij om een splinternieuwe manege te bouwen.

Door Erik de Bruin

Dat besluit wordt genomen in februari. Voor de opiniërende raadsvergadering op dinsdagavond 17 januari staat de verhuizing van Manege Alblas al op de rol. Na de vorige vergadering in september zei Peter Alblas, de eigenaar, nog niet te vroeg te willen juichen. Daar liet hij het bij omdat het nog niet definitief is. Hoewel aan die status niets is veranderd (het sein staat nog op oranje) wil hij nu wel zijn verhaal afsteken, zonder oude koeien uit de sloot te halen. De aanvankelijk moeizame relatie met de gemeente is al vaak ter sprake gebracht. ,,Is ook niet interessant meer'', steekt hij van wal. ,,We richten onze blik op de toekomst. Onze verwachting is dat we in 2012 de aannemer opdracht kunnen geven te gaan bouwen. In de loop van 2013 verwachten we over te kunnen. Niet alleen wij zijn daarbij gebaat, ook de gemeente en Bouwfonds (die fase II van Baanhoek-West willen uitrollen) en de provincie, die ook heeft deelgenomen aan het mediationtraject en instemt met deze locatie omdat het een deel van het Groene Hart is dat al is verrommeld.'' Een manege past daarin. Wellicht wordt in het voorjaar, als Provinciale Staten de tweede herziening van de Provinciale Structuurvisie onder de loep neemt, ook ingestemd met een wens die de gemeente al heel lang koestert, namelijk: de realisatie van een Recreatief Knooppunt. Met als belangrijk bijeffect dat de voetbal- en tennisclub 'overspoors' gaan waardoor langs de snelweg het lint aan bedrijven, die nu wordt onderbroken, kan worden voltooid.

'Kernpunten'

Er staan dus veel belangen op het spel. Het belang van Alblas is dat zij de ruimte krijgt door te groeien. Nu kan dat niet doordat de nieuwbouwwijk Baanhoek-West rijzende is en gestalte heeft gekregen. De manege is klem komen te zitten. Om uit te leggen waarom een doorontwikkeling belangrijk is noemt Peter Alblas de vijf kernpunten op die hij en zijn ouders aanhangen. ,,Dat zijn veiligheid, welzijn, kwaliteit, gezelligheid en leerzaamheid. Op de nieuwe locatie hebben we veel meer ruimte, wat het welzijn van de paarden en pony's ten goede komt. Ook kunnen we het kwaliteitsniveau opschroeven. Ik wil werknemers in dienst nemen en meer lessen gaan geven, ook privélessen. Dat kan omdat we daar over twee binnen- en buitenbakken gaan beschikken, hetgeen een verdubbeling is.'' Het in één keer wegwerken van de wachtlijst is volgens hem onmogelijk. ,,Daar staan momenteel meer dan honderd personen op. We zitten nu op 225 klanten. In de toekomst willen we richting 300/325 gaan, maar dat kan alleen stapsgewijs. Wel kan de doorstroming worden bevorderd waardoor toekomstige klanten minder lang op de wachtlijst staan.'' Ook het aantal pensionplaatsen wordt verdubbeld en de manege wil KNHS-wedstrijden houden. Al met al een mooi vooruitzicht. ,,Ook omdat het een schitterend gebied is'', haalt zijn moeder aan. ,,Dat de VVD-fractie (die tegenstemde, red.) de grondaankoop door de gemeente te duur vond begreep ik overigens wel. Van de mogelijke locaties was dit wel de goedkoopste.'' Ook de familie moet in de buidel tasten. ,,We verkopen hier grond en huis, maar het is geen verhaal van broekzak-vestzak. Het is een flinke investering, maar daar ga je voor. We zijn blij dat we niet meer geremd worden, al moeten we nog wel de besluitvorming in de gemeenteraad afwachten.''

advertentie
advertentie