Windmolens toch op de kaart

11 januari 2012 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - De fractie van SGP-ChristenUnie in Sliedrecht wil in de gemeenteraad een discussie voeren over windmolens. Dat zal op redelijk korte termijn moeten gebeuren want Provinciale Staten nemen in het voorjaar een besluit over locaties die door Gedeputeerde Staten worden aangewezen. Het zou zomaar kunnen dat Sliedrecht ook wordt aangewezen.

Door Erik de Bruin

De gemeente hield daar tot voor kort geen rekening mee. Om de doodeenvoudige reden dat het dorp geen ruimte biedt voor windmolens. Buiten de contouren val je in het Groene Hart. In het onderzoeksrapport Windenergie en Nationale Landschappen, dat 23 november 2011 is gepubliceerd op de website van de provincie, wordt ingezoomd op een mogelijke Sliedrechtse locatie, die al was omschreven in de nota Wervelender. ,,In deze nota worden alle mogelijke locaties genoemd in de hele provincie. Provinciale Staten hebben daarop om een nader studierapport gevraagd. Op basis van die studie stellen Gedeputeerde Staten komend voorjaar voor waar de provincie windmolenlocaties wil ontwikkelen. Het lijkt ons verstandig als raad een standpunt in te nemen of we dit wenselijk achten, om dit vervolgens kenbaar te maken aan de provincie'', zegt Flip Mak namens zijn fractie.

De betreffende locatie is aan de rand van het Groene Hart, ten noorden van de Betuwelijn. In feite in een stuk niemandsland, redelijk ver buiten de bebouwde kom. Om een beeld te krijgen van de exacte locatie: aan de andere kant van de snelweg verrijst Baanhoek-West.

Mak: ,,We hebben in de raad afspraken gemaakt over duurzame energie. Gezien deze actuele ontwikkeling (waarvan het nog de vraag is of Sliedrecht wordt aangewezen, red) wordt het de hoogste tijd ook een standpunt in te nemen over windmolens.''

advertentie
advertentie