Jeugdschakers Andrew Mensing en Jorik Klein plaatsen zich voor NK

Nieuws

ROTTERDAM - Na een bloedstollende tweede dag van de Persoonlijke Jeugdkampioenschappen van de Rotterdamse Schaakbond hebben twee jeugdspelers van Schaakvereniging Sliedrecht zich geplaatst voor het NK in de categorie D (tot en met 11 jaar). Andrew Mensing en Jorik Klein behoorden tot de favorieten, maar de tegenstand in hun categorie was enorm. Uiteindelijk wisten beide Nederlands kampioenen zich te verzekeren van plaatsing voor het komende NK dat in Rijswijk zal plaatsvinden.

Op de tweede dag was het alle ronden spannend, maar uiteindelijk bleven de Sliedrechtse talenten koel genoeg om bij de eerste zes te eindigen. Andrew werd keurig derde en kon weer een beker toevoegen aan zijn inmiddels imposante arsenaal. Jorik werd vijfde en voldeed daar ook ruim aan de gewenste norm. Jochem Nederlof deed bij zijn eerste grote toernooi niet veel onder voor de favorieten. Met 5 punten uit 9 partijen eindigde hij keurig in de Top-10. Jamila Naseri miste net het podium bij de meisjes in de D-categorie. Met 3 punten deed ze het echter uitstekend.

In de C-categorie kende de koploper na de eerste dag - Adrian Mensing - een mindere dag, waardoor hij uiteindelijk zelfs het podium miste. In de B-categorie doet Jurgen de Haan het zeer verrassend goed met een voorlopige tweede plaats. Met nog twee ronden te gaan heeft hij nog alle kansen op een plaats bij de eerste drie.

Joost Stoker wint verrassend

SLIEDRECHT - In de 18e ronde van de interne competitie van Schaakvereniging Sliedrecht heeft Joost Stoker van zich doen spreken door in een aanvallende partij 1e-teamspeler Wim Pool te verslaan. De speler van het tweede team was niet onder de indruk van het bijna 300 punten ELO-verschil van Wim Pool en hield hem de hele partij onder druk. Een prima prestatie waardoor Stoker richting top-10 klimt.

Niet alleen Joost Stoker had een goede avond. Ook Floris Verweij wond er geen doekjes om en bracht tweedeteam-speler Niels Mijnster langzaam maar zeker in de verdrukking en wist in het verre eindspel de overwinning te behalen. Een mooie scalp voor de jeugdspeler, die al steeds vaker laat zien goed mee te kunnen draaien aan de top. Daarnaast bond Jorik Klein opnieuw een senior aan zijn zegekar. Dit keer was het derdeteamspeler Hans Snel, die met een stuk achter en minder tijd de zege aan het steeds sterker spelende talent moest laten.

Aan de top van de competitie veranderde er niet veel, daar de volledige top 3 niet in actie kwam. Robert van Rekom had hier gebruik van kunnen maken om richting 2e plaats te klimmen, maar kwam tegen Theo Dekker niet verder dan remise, maar heeft nu wel minder dan 100 punten achterstand op koploper Hans Klein. Jerry van Rekom blijft ook in de race door een moeizame overwinning op Adrian Mensing. De jeugdspeler speelde een zeer goede partij en dwong de 6-voudige kampioen zelfs tot een dameoffer, maar kwam in het eindspel nog wat routine tekort om de partij in winst om te zetten. Ook Henri Hartog begon goed tegen Kees Wessels, maar ook hier was het de routine die uiteindelijk de uitslag bepaalde. André van Dieën en Evert Bos wonnen weliswaar hun partij, maar hadden daar beide toch wel lang voor nodig. Van Dieën kreeg lange tijd geen grip op Michiel van den Berg en Bos wist pas na bijna 3 uur spelen Rik Versteeg op de knieën te dwingen.

De oudgedienden Jan Willem Kraaijeveld en Leen Dubbeldam speelden een gezellige partij die uiteindelijk door Jan Willem werd gewonnen. Hans Dubbeldam probeerde een Zwarte Leeuw uit tegen Mark van Hulst, maar vergat onderweg een zet, waardoor de opzet mislukte en de partij langzaam in een remisestelling verzandde. Jan Blokland speelde na lange tijd weer eens een competitiepartij en pakte meteen een punt tegen Cees Moes.Henk Hartog sr. luisterde zijn comeback op met zijn gebruikelijke fratsen, waar nu chauffeur Leo Koppelaar het slachtoffer van werd. Hartog trok zodoende opnieuw de meeste toeschouwers.

Volgende week volgt een spannende ronde met enige topduels op het programma. In de eerste jeugdgroep van Schaakvereniging Sliedrecht heeft de 10-jarige Joran van Eijl uitstekende zaken gedaan. In de voorlaatste ronde van de najaarscompetitie wist hij fraai te winnen van naaste concurrent Tjerry Hut. In zijn tweede seizoen in de eerste groep lijkt Joran zich nu al op het podium te spelen. Dat betekent dat hij steeds beter gaat schaken en dat belooft nog wat voor de komende voorjaarscompetitie. In dezelfde groep lijkt ook Roland Kop op een beker af te stevenen. Dat zou in zijn lange jeugdcarrière zijn eerste betekenen, maar daarmee wordt wel zijn doorzettingsvermogen beloond.

Uitslagen jeugdgroep 1:

Jurgen de Haan - Kjell Mijnster 1-0

Tjerry Hut - Joran van Eijl 0-1

Roland Kop - Robin Urbanus 1-0

advertentie
advertentie