Wim Hokken verovert koppositie bij senioren

30 januari 2012 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - Het heeft even geduurd, maar na negentien ronden in de interne competitie van Schaakvereniging Sliedrecht is Wim Hokken er in geslaagd de eerste plaats te veroveren. De veelvoudig kampioen speelde een aanvallende partij tegen Henk Prins en pakte keurig de overwinning. Daar Hans Klein tegen Peter van den Bergh niet verder kwam dan remise, kon Hokken de eerste plaats overnemen, zij het met een minieme voorsprong van slechts 10 keizerpunten.

Henk Prins speelt altijd graag tegen Wim Hokken, maar wist ook dit keer geen vuist te maken tegen de negentienvoudig clubkampioen die er op gebrand is het saldo op twintig te zetten. Hans Klein en Peter van den Bergh hadden beiden de volledige speeltijd nodig om tot de uitslag te komen en met remise kwam vooral Klein goed weg. Met drie pionnen tegen een stuk leek de eenmalige clubkampioen in het eindspel het onderspit te delven, maar door sterk tegenspel en door de tijdnood van de titelverdediger wist Klein uiteindelijk het halfje veilig te stellen.

Robert van Rekom verstevigde zijn derde plaats nog eens extra door aanvallend te winnen van Kees Wessels. Robert heeft nog maar 55 punten achterstand op Hans Klein en nadert de tweede plaats met rasse schreden.

Floris Verweij zette zijn opmars voort door opnieuw te winnen van een op papier sterkere speler. Deze ronde was het Wim Pool die zijn gulle bui van vorige week nog eens extra kracht bij zette en het punt aan de jeugdspeler moest laten. De kopman van het derde team komt door deze overwinning met stip de top 10 binnen. Jerry van Rekom nam de vijfde plaats over van Wim Pool door snel te winnen van tweede-teamspeler Joost Stoker.

Wout Boer klimt ook weer langzaam terug naar de top 10 na winst op Hans Dubbeldam, die het de kersverse opa echter niet gemakkelijk maakte. Jorik Klein moest de degens kruisen met mede musketier Andrew Mensing en liet vanaf het begin al merken dat hij als jongste van de twee zeker niet de zwakkere was. Na een sterke partij wist hij uiteindelijk het punt binnen te halen.

Peter Vis mocht tegen Marinus van Houwelingen zijn handen dicht knijpen. De kopman van het vijfde team stond in het middenspel slechter en een verlies kondigde zich aan, maar Vis vocht zich terug en wist toch nog remise binnen te slepen. Gerard Kolenbrander had de winst voor het grijpen tegen Peter Dekker, maar verspeelde deze kans in het eindspel en moest ook met remise genoegen nemen.

Marcel Klein ging er eens even goed voor zitten tegen André van Dieën en hield de hele avond de partij in evenwicht en tegen middernacht werd ook deze strijd remise. Een keurige prestatie van Marcel die zowel tegen zijn vader als zijn zoon moet opboksen, maar toch steeds beter gaat spelen.

Henri Hartog bewees zijn goede vorm door Cees Moes weinig kans op succes te geven.

Leo Koppelaar wilde dit keer tegen Mark van Hulst eens geen remise spelen, wat uiteindelijk wel lukte, maar helaas niet in zijn voordeel. Nadat wedstrijdleider Mark de aanval van de succesvolle teamleider had afgeslagen, bleek de gepensioneerde drogist ineens een paard te missen, waarna de wedstrijdleider de partij geroutineerd uitspeelde en voor zichzelf weer een punt kon noteren.

Henk Hartog sr. amuseerde de aanwezigen en vooral tegenstander Jan Willem Kraaijeveld met uitspraken aan het eind van de partij: "Ik had toch zwart?", terwijl net zijn witte monarch was mat gezet.

Volgende week staan er weer enkele topduels op het programma. Zal de top-3 nog dichter in elkaar schuiven of zal één van de toppers afstand gaan nemen?

advertentie
advertentie