Afbeelding

Ontslagen topambtenaar voor de rechter

3 februari 2012 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - De ontslagen topambtenaar van de gemeente Sliedrecht verschijnt dinsdagmorgen 7 februari voor de rechter in Dordrecht. Hij werd 1 juli 2011 ontslagen omdat hij, zo luidde de officiële lezing van de gemeente, voor een bedrag van enige tienduizenden euro's onrechtmatige betalingen heeft verricht. De 52-jarige Dordtenaar, die de functie van loco-secretaris bekleedde en manager Bestuurszaken en Veiligheid was, was toen al ruim een halfjaar geschorst. Extern onderzoek bevestigde het vermoeden dat hij geld heeft verduisterd. De gemeente ontsloeg hem en besloot aangifte te doen wegens fraude. Met als doel de 39.000 euro terug te vorderen die de man tussen maart 2009 en december 2010 met een gemeentepas heeft gepind en in zijn eigen zak heeft gestoken. Ook staat in de tenlastelegging dat hij facturen heeft vervalst en een mededader daartoe heeft aangezet.

De schorsing van de topambtenaar werd in februari 2011 'gelekt'. Wethouder Ad de Waard had in december 2010 aan de ambtelijke organisatie en de gemeenteraad meegedeeld dat hij was geschorst. Met het verzoek prudent met deze informatie om te gaan. Twee maanden later kwam het toch naar buiten via een publicatie in AD De Dordtenaar waarbij een link werd gelegd met het Baggerfestival. Er zou in 2006 zijn gerommeld met sponsorgelden. De link met de betreffende ambtenaar werd gelegd omdat hij een voorname rol speelde in de organisatie van het festijn. De bagger kwam figuurlijk bovendrijven nadat verschillende horeca-ondernemers een boekje open hadden gedaan over het verloop van het Baggerfestival in 2006 en de dubieuze handelingen die burgemeester Martin Boevée volgens hen heeft verricht. Het bericht over de van fraude verdachte topambtenaar had uiteindelijk een enorm sneeuwbaleffect tot gevolg. Daarvan is hijzelf, maar ook Boevée het slachtoffer geworden. Uitgebreid KPMG-onderzoek heeft uitgewezen dat laatstgenoemde geen geld heeft verduisterd. Toch was er geen weg meer terug vanwege de politiek-bestuurlijke spanningen die waren gerezen. Spanningen die op een ander vlak zouden liggen en vooral te maken zouden hebben met solistisch handelen van de burgemeester. De stroeve ontwikkeling van Het Plaatje werd daarbij uitgelicht.

Hoewel de topambtenaar en het Baggerfestival 2006 op een gegeven moment uit beeld verdwenen, heeft het nieuws hieromtrent wel diepe sporen achtergelaten. In de rechtbank zal duidelijk worden wat de vroegere loco-secretaris precies op zijn geweten heeft.

advertentie
advertentie