Veel winnaars bij Sportverkiezingen

8 februari 2012 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - ,,Deze avond kent alleen winnaars.'' Het publiek dat vrijdag in het clubgebouw van muziekkorps Wilhelmus de Sportverkiezingen 2011 bijwoonde, heeft dit presentator Martin van Loon meerdere keren horen zeggen. Hoewel enigszins een cliché sloeg hij de spijker op z'n kop. De prestaties van alle genomineerden spraken zodanig tot de verbeelding dat het voor de jury, bestaande uit drie (sport)journalisten, geen sinecure was om de punten te verdelen.

Door Erik de Bruin

De ouverture werd verzorgd door Piet van Loon, de voorzitter van de Sliedrechtse sportraad. Hij deelde mee wat bij velen al bekend was, namelijk: dat de sportraad in 2012 veel minder subsidie krijgt van de gemeente. De verkiezingen vallen nog onder het boekjaar 2011. Toch werd er ondanks het volle budget voor gekozen het festijn te verplaatsen van Theater De Lockhorst naar Wilhelmus, dat haar clubgebouw gratis ter beschikking stelde. Om de verkiezingen, die voor de 26e keer werden gehouden, de komende jaren voort te kunnen zetten zal de sportraad op zoeken moeten gaan naar dit soort inventieve oplossingen en ondernemers bij de kraag moeten grijpen die willen sponsoren.

Honderd jaar

Daarna was het moment aangebroken om de sportieve prestaties in het voetlicht te plaatsen. Als eerste werden de drie clubs die streden om de titel 'Sportvereniging van het Jaar' uitgelicht. Volleybalvereniging Sliedrecht Sport, al vele malen bekroond, ondervond geduchte tegenstand van voetbalvereniging Sliedrecht en tennisclub SLTC. De tennissers troefden het afgelopen jaar de voetballers af omdat zij als eerste de historische mijlpaal van honderd jaar bereikten. Deze bijzondere leeftijd werd benut om door middel van allerlei activiteiten en festiviteiten de wat in slaap gevallen vereniging nieuw leven in te blazen. Dat weer op de kaart zetten is gelukt, getuige ook de derde plaats tijdens de Sportverkiezingen. Voetbalvereniging Sliedrecht, die een treetje hoger eindigde, weet dit jaar de schijnwerpers op zich gericht. Het 100-jarig bestaan wordt uitgebreid gevierd. De club heeft net een behoorlijk heftige verkiezingsstrijd achter de rug waarbij het huidige bestuur het aardig voor de kiezen kreeg. Het vizier is echter alweer gericht op de nabije en verre toekomst, die zelfs tot een wereldprimeur zou kunnen leiden in de vorm van een vierdimensionaal veld dat omgedraaid kan worden om zonne-energie op te wekken (zie de voorpagina van deze krant). Ofschoon de voetballers aan de weg timmeren koos de jury voor het geijkte recept. Sliedrecht Sport kreeg de meeste punten toebedeeld. De prestaties van het afgelopen jaar spreken boekdelen. Bovendien is Sliedrecht Sport één van de grootste volleybalverenigingen van Nederland en behoort het damesteam tot één van de beste ploegen.

Buitenlandse uitstapjes

Bij de jeugd werden twee NK-titels behaald. Jongens A dong om die reden mee naar de titel 'Sportploeg van het Jaar'. Ditmaal waren de rollen omgedraaid. De voetballers gingen met de eerste prijs aan de haal door de promoties die het eerste en tweede team hebben behaald. Derde werd de meisjes-estafetteploeg van DWF, die zich wist te plaatsen voor het NK Sprint, een unicum in de clubgeschiedenis. In de individuele categorieën sleepten Jeroen Romeijn en Samanta Jiminez de hoofdprijzen in de wacht. Romeijn heeft geen moeite met een beetje afzien. Hij neemt als ultraloper deel aan wedstrijden die zijn uitgezet over zeventig, tachtig en soms zelf honderd kilometer. De 31-jarige Sliedrechter (hij woonde voorheen in buurgemeente Hardinxveld-Giessendam) is momenteel hard in training om zich te kwalificeren voor het wereldkampioenschap in Italië. De pas 18-jarige Jiminez is net terug van een uitstapje naar de Oekraïne waar Sliedrecht Sport uit het Europa Cup-toernooi werd geslagen. In het vorige seizoen leidden de volleybalsters lang de dans, in de play-offs gaven ze echter niet thuis. Ondanks haar jonge leeftijd is Jiminez één van de stabiele factoren. Nog jonger zijn de nummers twee Don Kros en Roxanne Ramselaar. Ze zijn allebei vijftien jaar en staan te boek als grote talenten. Kros is doorgedrongen tot de top-15 van beste tennissers tot en met zestien jaar, Ramselaar werd in december Nederlands kampioen kyokushin. Het podium werd gecompleteerd door de 18-jarige volleyballer Gerard Baan, die al vaak met de grote jongens meedoet, en de 26-jarige Daniëlle Bot, die met haar paard Atlantic de afgelopen twee jaar grote stappen heeft gezet in de dressuur.

advertentie
advertentie