'Molentocht heeft een enorme stap voorwaarts gemaakt'

9 februari 2012 om 00:00 Nieuws

H'VELD-G'DAM - Tachtig tot honderdduizend mensen hebben zaterdag (een deel van) de Molentocht gereden. Ongeveer twintigduizend schaatsliefhebbers namen deel aan de officiële tocht. De organisatie kijkt terug op een zeer geslaagde dertiende editie van de 'Tocht der tochten' van de Alblasserwaard. ,,Ik ben zeer tevreden. We hebben een enorme stap voorwaarts gemaakt ten opzichte van 2009", zei Hillebrand Beärda, voorzitter van Stichting Schaatsmolentochten Alblasserwaard, zaterdagavond.

Door Peter Stam

,,De afgelopen drie jaar is een heleboel op touw gezet. In 2009 ergerden veel mensen zich aan de dingen buiten het ijs om. Het parkeren ging niet overal even soepel en hulpdiensten konden de slachtoffers soms moeilijk bereiken. Het liep gewoon niet. Daarom hebben we het integraal aangepakt. Zo hadden we op het gemeentehuis van Alblasserdam een centrale post, reden er quads op het ijs en was er een speciale commandopost van de politie." Een minpuntje was het aantal botbreuken. Ambulancepersoneel bekeek zo'n 150 gewonde deelnemers waarvan er 25 per ambulance naar het ziekenhuis werden gebracht. Honderd mensen liepen botbreuken op en werden behandeld in Dordrecht en Gorinchem. Hoewel dit aantal veel lijkt valt het volgens Beärda wel mee: ,,Als je alleen uitgaat van het aantal officiële deelnemers dan zijn dat er twintigduizend. Die schaatsen gemiddeld veertig kilometer. Wanneer je die twee getallen met elkaar vermenigvuldigt en dit in het perspectief van de botbreuken ziet kan je stellen dat achtduizend kilometer schaatsen één botbreuk oplevert."

Geen ongeregeldheden

Bij alle dertien opstapplaatsen waren EHBO-posten ingericht. Daarnaast had de Geneeskundige Hulpverleningsorganisatie (GHOR) in de Regio Zuid-Holland Zuid een extra post ingericht op dat deel van de route dat voor de ambulance moeilijk toegankelijk was. Zowel ambulance als politie waren uitgerust met wagens en quads die snel ter plaatse konden komen. Daarnaast had de brandweer twee oppervlaktereddingsteams naast de standaardbezetting klaar staan. Deze teams hoefden niet te worden ingezet. De politie was onder andere aanwezig om samen met de verkeersregelaars het verkeer te regelen. Er hebben zich geen ongeregeldheden voorgedaan. Wel is een tijdelijke verkeersmaatregel genomen om de verkeerstroom beter te reguleren. De afslag Alblasserdam op de A15 is even gesloten geweest wegens de verkeersdrukte waarbij het verkeer werd omgeleid via Papendrecht.

Geschiedenis

De tourtochten in de Alblasserwaard kennen een rijke historie. Al in 1917 organiseerde de toenmalige IJsbond Alblasserwaard tochten. Enkele ijsclubs waren daarbij betrokken. De 'rondritten' hadden tot enkele jaren na de Tweede Wereldoorlog een afstand van 55 kilometer. Na de oorlog kreeg de ijsbond steeds meer de functie van een district van de KNSB. Dat had tot gevolg dat inkomsten moesten worden afgedragen en dat beviel de ijsclubs niet. Het geld kon niet in materiaal of in een accommodatie worden geïnvesteerd. In 1954 leidde dit tot een afscheiding. Een aantal ijsclubs ging zelfstandig toertochten organiseren. Bijna tien jaar later, in de barre winter van 1963, zocht ijsclub AYC uit Alblasserdam samenwerking voor het houden van gezamenlijke schaatsmolentochten. De ijsclubs regelden start- en controleposten en kregen tien cent per deelnemer. Aan de eerste Molentochten namen drieduizend schaatsers deel. Pas op 12 april 1973 werd Stichting Schaatsmolentochten Alblasserwaard (aangesloten bij de KNSB) opgericht en groeide het evenement uit tot nationale en zelfs internationale bekendheid. De vorige Molentocht werd in 2009 verreden en telde zo'n 75.000 deelnemers.

Aan dit artikel zijn tien foto's toegevoegd. Later vandaag wordt op deze website ook een uitgebreid sfeerverslag gepubliceerd. Daar komen weer tien andere foto's bij te staan zodat u als lezer ook letterlijk een mooi beeld krijgt voorgeschoteld.

advertentie
advertentie