Column Klaas Blokland: 'Het nut van samenwerking'

21 februari 2012 om 00:00 Nieuws

Zondagavond half 7. Op het moment dat ik dit schrijf lopen vier koppels als "buurt-toezichthouders'' door Sliedrecht Oost te schuifelen en geven hun aandacht aan onverlichte woningen. Dit alles in verband met een ludieke preventieve actie die door hen is opgezet onder het motto: ,,Hoe laten de inwoners van Sliedrecht Oost tijdens kerktijd hun woning achter?''.

Zondagavond 8 uur: De vier koppels meldden zich weer bij de coördinator in zijn woning. Ik sta erbij en constateer een groot enthousiasme bij de mensen. De conclusie werd reeds snel getrokken. In tegenstelling tot de doordeweekse avonden is hen gebleken dat Sliedrecht Oost tijdens kerktijd relatief een groot donker gat is waar het voor inbrekers goed toeven is. Liefst 81 woningen werden in duisternis gehuld aangetroffen. Werk aan de winkel dus voor coördinator Willem en zijn kompanen in hun niet aflatende strijd om bij de bewoners een stuk bewustwording op gang te krijgen.

Een prachtig en zinvol initiatief. Een logisch uitvloeisel van hun ervaringen uit de laatste vier maanden sinds zij als toezichthouders door de wijk surveilleren. Begin november is het project voorzichtig van start gegaan. Inmiddels zijn we vier maanden verder. Zeventien prachtige mensen uit diverse lagen van de bevolking zijn op vaak zeer koude avonden bezig geweest hun steentje bij te dragen om hun wijk veilig en leefbaar te maken. Voorheen kenden ze elkaar niet of nauwelijks maar inmiddels is er een hecht preventieteam ontstaan die als voorbeeld mag dienen voor andere wijken en dorpen. Het zijn de moderne dienders van de samenleving die in samenwerking met de wijkagenten plezier hebben om tot eer en meerdere glorie van hun wijk zich een paar vrije uurtjes per week belangeloos in te zetten.

En de resultaten? Deze zijn opmerkelijk. Sliedrecht Oost is zeer goed door de wintermaanden gekomen. In tegenstelling tot voorgaande jaren is er nauwelijks ingebroken in woningen. Het is niet te bewijzen maar dit prachtige resultaat mag mede toegeschreven worden aan de opmerkelijke inzet van deze vrijwilligers.

Wederom gaat blijken dat een innige samenwerking tussen politie en burgers zoden aan de dijk zet. Kijk naar het zakkenrollerij-preventieteam die al drie jaar lang actief zijn op de weekmarkt. Ook hier is er sprake van een aantal enthousiastelingen die, ongeacht hun wat hogere leeftijd, in staat zijn het aantal incidenten op de weekmarkt tot een minimum te reduceren.

Sliedrecht mag trots en dankbaar zijn op deze mensen. De resultaten liegen er niet om. Diverse gemeenten in het land hebben oprechte belangstelling voor deze twee projecten.

Sliedrecht staat gewoon weer eens positief op de kaart en dat mag ook wel eens gezegd worden in tijden van crisis en andere vormen van kommer en kwel.

Klaas Blokland - wijkagent Sliedrecht.

Email: klaas.blokland@zuid-holland.politie.nl

advertentie
advertentie