Afbeelding

'Hardinxveld wil niet onze kant op'

22 februari 2012 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - Sliedrecht wil een zelfstandige gemeente blijven met een regievoerende ambtelijke organisatie. Buurgemeente Hardinxveld-Giessendam moet worden verleid projectmatig betrokken te worden bij de Drechtstedelijke samenwerking. Aan het eind van een ellenlange raadsvergadering kon dinsdagavond hetzelfde worden geconcludeerd als een maand geleden.

Door Erik de Bruin

‘Ophouden met die fratsen!’ Met deze opmerking maakte VVD-fractievoorzitter Len van Rekom tijdens een opinërende raadsvergadering op dinsdag 17 januari onomwonden duidelijk hoe hij over het functioneren van de Drechtraad en het Drechtstedenbestuur denkt. Er werd gesproken over de toekomst van Sliedrecht. Dinsdagavond boog de gemeenteraad zich nogmaals over het toekomstperspectief van de gemeente. Gezien de oeverloze beraadslagingen, waar de publieke tribune niet op zat te wachten, was het jammer dat niemand met dezelfde oneliner aan de bel trok. Het mondde uit in een technische discussie waar geen touw aan vast te knopen was.

Met het ‘verleiden van het buurmeisje’ was lang niet iedereen het eens. Waarnemend burgemeester Tonny van de Vondervoort zei ermee in haar maag te zitten. Ze gaf aan dat ze een aantal keren overleg heeft gehad met haar collega-burgemeester: ,,Hardinxveld heeft een eigen toekomstvisie vastgesteld met als doel een zelfstandige gemeente te blijven die zich oriënteert op samenwerking in de Alblasserwaard en de regio Zuid-Holland Zuid.” Meer dan kleinschalige samenwerking op ambtelijk niveau zit er volgens haar niet in. Simpelweg omdat Hardinxveld haar blik juist afwendt van de Drechtsteden. Jos van Gameren van de PvdA formuleerde het nog wat krachtiger: ,,Hardinxveld wil helemaal niet onze kant op.” Johan Huisman, ook van de PvdA, zei het een beetje arrogant te vinden dat over Hardinxveld wordt gesproken. Wim Dunsbergen (CDA) reageerde daarop met de opmerking dat dit andersom vast ook gebeurt. Zijn partij diende samen met de SGP-ChristenUnie de motie in om Hardinxveld richting de Drechtsteden te verleiden. ,,Het profiel van Hardinxveld vertoont grote overeenkomsten. Bovendien staat het expliciet in het collegeprogramma.” De motie werd door de andere fracties verworpen en uit de reactie van Van de Vondervoort bleek dat het college niet echt staat te trappelen om hier gehoor aan te geven. Ze zullen er wel aandachtig naar moeten kijken omdat het CDA en de SGP-ChristenUnie tezamen een meerderheid vormen.

PvdA en VVD spraken uit dat de Drechtraad wat hen betreft opgeheven mag worden. Geen nieuws onder de zon. Die mening hebben ze al vaker in directe formuleringen verkondigd. Van de Vondervoort gaf aan dat de Drechtraad zelf de aangewezen plek is de daad bij het woord te voegen. Wethouder Johan Lavooi vertelde de gemeenteraad dat op korte termijn samen met de gemeenten Alblasserdam en Papendrecht de bouwplanning van woningen, bedrijfsvestigingen en kantoren onder de loep wordt genomen. Omdat overproductie dreigt zal dit beter op elkaar afgestemd moeten worden.

Pas vlak voor elven werd de conclusie getrokken dat het noodzakelijk was de andere acht agendapunten (!) door te schuiven naar woensdagavond. Gisteravond is men wél van start gegaan met de twee agendapunten die de meeste publieke belangstelling trokken: de verhuizing van manege Alblas en de doorlichting van Stichting Open Jeugdwerk Sliedrecht. Eerstgenoemde lijkt nog geen voldongen feit. De gemeente is in verlegenheid gebracht door één van de vijf zienswijzes (lees: bezwaarschriften). Daaruit blijkt dat de grond is aangekocht voor drie keer de marktwaarde. Op www.kompassliedrecht.nl verschijnt zo snel mogelijk een verslag.

advertentie
advertentie