'Drechtsteden wordt als een voorbeeld gezien'

29 mei 2012 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - Voorafgaand aan de raadsvergadering van afgelopen woensdag had de gemeenteraad een onderonsje met Arno Brok. Hij sprak zich uit over de Gemeenschappelijke Regeling Drechtsteden. Als burgemeester van de grootste gemeente (lees: Dordrecht) staat Brok aan het roer van dit intergemeentelijke samenwerkingsverband, dat vanuit Sliedrecht al jaren aan kritiek onderhevig is. De oppositiepartijen PRO Sliedrecht en VVD spraken zich begin dit jaar scherp uit en ook van de PvdA-fractie in het baggerdorp is bekend dat zij sceptisch is. Zeker als het gaat om de mogelijke vorming van één Drechtstad. Brok wees de gemeenteraad erop dat de zes deelnemende gemeenten er miljoenen op vooruit zijn gegaan. ,,De regio levert geld op en bespaart. Dat moet ook gelden voor de toekomst. Er komen weer landelijke bezuinigingen aan. Die zullen alle gemeenten raken, ongeacht de kleur van het nieuwe kabinet. We zullen het zó slim moeten inrichten dat het zo zacht mogelijk landt."

Door Erik de Bruin

Volgens Brok is de Drechtsteden daartoe in staat. ,,De vijf gezamenlijke uitvoeringsinstanties (onder andere de Sociale Dienst Drechtsteden, red.) hebben ertoe geleid dat dertig procent minder ambtenaren nodig zijn. Steeds meer mensen van buitenaf komen bij ons informeren. De Drechtsteden wordt als een voorbeeld gezien van intergemeentelijke samenwerking." Hij vindt dat de gemeenten elkaar meer moeten gunnen: ,,Op die manier kun je het voorzieningenniveau in de regio op peil houden. Je geeft wat en je krijgt wat, zoals in een goed huwelijk." Over regionaal economisch beleid en het arbeidsmarktbeleid behoort volgens Brok besloten te worden in de Drechtraad. ,,De maritieme sector bijvoorbeeld houdt niet op bij de grens van Sliedrecht. Daar zijn we in deze regio onderscheidend in." Brok gaf aan dat de importantie van de Drechtraad als verlengd lokaal bestuur alleen maar zal toenemen. In Sliedrecht zijn daar de meningen over verdeeld. VVD-raadslid Len van Rekom gaf begin dit jaar zelfs onomwonden aan de Drechtraad een gedrocht te vinden dat niet-democratisch is en waarin weinig effectief wordt besloten. Ook het 'log functionerende' Drechtstedenbestuur mag wat hem betreft worden afgeschaft. PvdA en PRO Sliedrecht vinden eveneens dat de Drechtsteden beperkt zou moeten zijn tot een regionale uitvoeringsinstantie. Brok kreeg die aanmerkingen niet op zijn bordje gelegd. Hij zei wel dat een politiek bestuur boven de uitvoeringsinstanties moet staan. ,,Er is een belangrijke scheiding tussen ambtelijke en bestuurlijke verantwoordelijkheden. Ik wil me er verre van houden dat ambtenaren ook bestuurders zijn."

'Elkaar nodig'

Het woord Drechtstad werd niet genoemd. Over een toekomstige fusie sprak hij zich niet uit. ,,Dat is niet aan mij. Als gemeenten iets anders willen dan is dat aan hen." Brok wil de intergemeentelijke samenwerking in goede banen blijven leiden en zei het verstandig te vinden dat Sliedrecht samenwerkingsverbanden wil opzetten met andere gemeenten. Zo is er op initiatief van het CDA en de SGP-ChristenUnie al een visje uitgegooid naar Hardinxveld-Giessendam. Brok: ,,De regio strekt zich uit van Korendijk tot Leerdam. In deze tijd heb je elkaar nodig. Je moet niet met de ruggen tegen elkaar staan."

Derde Merwedehaven

Brok was hoofdzakelijk alleen aan het woord. De raad luisterde en stelde een aantal vragen. Een discussie kwam niet op gang. Wat wellicht te maken had met de afwezigheid van Len van Rekom (VVD) en Hanny Visser-Schlieker (PRO Sliedrecht) als grootste criticasters van de Drechtsteden. Jos van Gameren (PvdA) stelde de houding van het Dordtse gemeentebestuur met betrekking tot de Derde Merwedehaven aan de kaak. ,,We hebben niet op alle momenten de gemeente Dordrecht naast ons gezien en hadden een sterkere vuist kunnen maken", aldus van Gameren. Brok zei niet als burgemeester van Dordrecht naar Sliedrecht te zijn gekomen. Hij gaf derhalve geen reactie, maar zei zich er wel bewust van te zijn dat het een buitengewoon gevoelig dossier is. ,,We pakken dit nog een keer op met het college van Sliedrecht."

advertentie
advertentie