Afbeelding

Sliedrecht is 28 monumenten rijker

8 augustus 2012 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - De gemeente Sliedrecht is 28 gemeentelijke monumenten rijker. Ze zijn aangewezen door het college van Burgemeester en Wethouders na een uitvoerige inventarisatie die de afgelopen maanden is verricht door de plaatselijke monumentencommissie. Voorzitter Kees de Zanger plaatste maandagavond het bericht op Twitter dat hij erg trots is.

Door Erik de Bruin

Sliedrecht telde al zeventien gemeentelijke monumenten en acht rijksmonumenten, die zijn aangewezen door de minister. De leden van de gemeentelijke monumentencommissie, die onder meer bestaat uit twee restauratiearchitecten en een deskundige op het gebied van de lokale geschiedenis, hebben de oudere delen van het dorp bekeken. ,,Het dijklint van Baanhoek, Molendijk en Rivierdijk vormt het centrum van historisch Sliedrecht. Ook de Stationsweg, Oude Uitbreiding West en de Buiten Uitbreiding dateren uit de jaren twintig van de vorige eeuw en herbergen de nodige monumenten'', aldus gemeentevoorlichtster Monique Boer, die uitlegt dat de panden in bovengenoemd gebied nader zijn bekeken en langs een scoringslijst zijn gelegd. ,,Hieruit kwam de huidige selectie, die door een bouwhistoricus nader is omschreven en beoordeeld. Na diens beoordeling heeft de monumentencommissie besloten welke panden aan het college worden voorgelegd. B & W heeft vervolgens besloten de voorgestelde panden aan te wijzen als gemeentelijk monument.''

Met als gevolg dat de gemeente in één klap ruim twee keer zoveel monumenten rijker is. In 2001 is het Sliedrechtse gemeentebestuur begonnen met het aanwijzen van gemeentelijke monumenten. Een blik op de besluitenlijsten in februari en juli leert dat onder andere het CJMV-gebouw aan de Stationsweg een monumentale status krijgt. Datzelfde geldt voor de bakkerij aan de Landgraafstraat/Prins Hendrikstraat, Café Korevaar, De Bios, Café-Restaurant Bellevue, de Oranje Nassau-school en de poort en aula van de begraafplaats. Een blok huurwoningen in de Oude Uitbreiding wordt voor het gemak als één monument aangemerkt.

Het doel van de aanwijzing is het pand zoveel mogelijk in de huidige staat te behouden zodat ook toekomstige generaties van het bouwwerk kunnen genieten. Aanpassingen zijn mogelijk, maar dienen wel te worden overlegd met de monumentencommissie. Er zijn volgens de gemeente geen bezwaren ingediend. De bezwarentermijn loopt 7 september af.

advertentie
advertentie