Afbeelding

Vissen

Nieuws

In deze krant kunt u regelmatig uitslagen lezen van visverenigingen. Kreten als: Enorme vangst voor visvereniging 'Iets niet in de haak'. Of: Goede vangst voor 'Wat een dobber'. Verder dan dat kom ik ook eigenlijk nooit met lezen. Dat komt omdat het mij niet interesseert. Sterker nog ik vind het allemaal een beetje raar. Dat kinderen af en toe een hengeltje uitgooien in een slootje hier in Sliedrecht, dat snap ik best. Als er dan een voorntje bijt is er paniek alom. Alle kids eromheen en samen het visje op de kant leggen. Snel het haakje uit het lipje en terug de sloot in. Iedereen blij.

Ik heb natuurlijk helemaal geen verstand van vissen, maar ik weet wel dat die kinderen vaak veel te druk doen om echt veel vis te kunnen vangen. Mijn vader viste vroeger ook. Meestal in de rivier. Als ik heel lang zeurde mocht ik wel eens mee. Mijn vader nam dan op de koop toe dat hij niets zou vangen, denk ik. Ik stond daar dan als een soort ADHD-stuiterbal aan de waterkant. Niet echt goed voor de rust waar mijn vader voor viste. Ik ben er ook veel te ongeduldig voor. Waar de meeste mensen de drukte van de dag heerlijk kunnen laten wegsmelten door eindeloos naar een dobber te gaan zitten kijken, werkt dat bij mij alleen maar averechts. Ik word daar zo onrustig van. Nee, niets voor mij.

Maar vissen in een rivier snap ik ook nog. Stromend water, boten die voorbij varen, getij en ga zo maar door. Waar ik echt niet bij kan, zijn de tafereeltjes die je regelmatig bij de Sliedrechtse sloten ziet. Grote groepen volwassen kerels die in volledige Rambo-verpakking met groot materieel een slootje leeg zitten te vissen. Materieel waar een haai nog voor zou terugdeinzen. Om de vijf meter zit er eentje. Op een koffer, onder een windkap, zuidwester op en voor een vermogen aan spullen. Speciale kar achter de fiets of brommer Ik haak af! Die kerels moeten inmiddels toch al die vissen bij voornaam kennen zou je denken. De vangst gaat natuurlijk in een leefnet want stel je voor dat buurman "Klaas'' het voorntje ook vangt! Aan het eind van de middag wordt alles dan gewogen en kan bekend worden gemaakt wie de oppervisser is. Daar lezen we dan weer over in het ons zo geliefde Kompasje en dan is het verhaal weer rond.

Misschien kunnen we een oproep doen aan alle hondenbezitters in Sliedrecht, om hun viervoeters langs die sloten te laten poepen en het dan niet op te ruimen. Dat is minder vies dan vissers die in de bosjes staan te plassen tijdens de wedstrijden! Die vissers hebben waarschijnlijk tussen hun visspullen ook nog wel een supersonische poepschep. Wellicht kunnen ze die gebruiken om Sliedrecht schoon te houden in plaats van leeg te vissen en vol te wateren. Dan vissen de hondenpoepspotters achter het net! Dat dan weer wel...

advertentie