Afbeelding

Maximale werkstraf voor ex-topambtenaar

Nieuws

SLIEDRECHT - De voormalige topambtenaar van de gemeente Sliedrecht heeft conform de eis van het Openbaar Ministerie een maximaal op te leggen werkstraf gekregen van 240 uur. De rechtbank in Dordrecht vonniste dinsdagmiddag ook een voorwaardelijke gevangenisstraf van negen maanden.

De 52-jarige C.M. uit Dordrecht moest twee weken geleden voorkomen. Hij is 1 juli 2011 ontslagen nadat extern onderzoek had uitgewezen dat hij geld heeft verduisterd in zijn functie als secretaris en vice-voorzitter van Stichting Baggerfestival. Tijdens de rechtszitting kon de vroegere loco-secretaris, die een hoge ambtelijke functie bekleedde als manager Bestuurszaken en Veiligheid, niet vertellen waarvoor het opgenomen geld is gebruikt en aan welke personen het is overgemaakt. Wat hij deed was volgens de verdachte en zijn advocaat gangbaar. Met het opgenomen geld werden voorschotten betaald. Alles was ten gunste van het Baggerfestival. Het geld zou vanzelf terugvloeien, zoals in andere jaren ook was gebeurd. Ditmaal stokte dat echter omdat het evenement in 2010 geen doorgang vond en een jaar doorgeschoven zou worden. Aldus M., die volgens zijn raadsman kopje onder is gegaan in een moeras van financiële ondoorzichtigheid.

De zondebok, zoals de raadsman zijn cliënt omschreef, moet na zijn ontslag ook strafrechtelijk boete doen. De rechtbank heeft de eis die de officier van Justitie uitsprak in zijn geheel overgenomen. De voorwaardelijke celstraf van negen maanden is volgens het OM een signaal naar de maatschappij. ,,Als ambtenaar behoor je integer te zijn en niet te sjoemelen."

advertentie