Elsemieke gaat les geven in Ethiopië

Nieuws

SLIEDRECHT - De Sliedrechtse Elsemieke de Jong (21 jaar) vertrekt vandaag, zondag 14 oktober, voor veertien dagen naar Ethiopië met de Edukans Onderwijsexpeditie. Elsemieke studeert aan de Marnix Academie in Utrecht en gaat samen op reis met 32 studenten van verschillende Hogescholen door heel Nederland. De studenten bezoeken de opleiding voor leraar in Ethiopië en ontmoeten leeftijdgenoten. Samen met de Ethiopische Pabostudenten geven ze les op basisscholen. Terug in Nederland zullen ze de kinderen op hun (stage)scholen voorlichting geven over het onderwijs in Ethiopië en voeren ze actie voor onderwijsprojecten.

Tijdens de reis staat het onderwijs centraal. Er wordt verteld hoe het Ethiopische onderwijssysteem in elkaar steekt, de studenten observeren in kleine groepjes op basisscholen. Ook ontmoeten ze hun Ethiopische collega-studenten en zullen samen lessen voorbereiden en geven. Bijvoorbeeld een Engelse les over kleuren en dieren. Tijdens trainingsdagen kregen de Nederlandse studenten informatie over de te verwachten situaties op de Ethiopische scholen. Aan de hand daarvan hebben zij hun lessen voorbereid. Ook hebben ze een speciaal lesprogramma met sport en spel voor kinderen ontwikkeld.

Voorafgaand aan en na de reis voeren de studenten actie voor onderwijs in Ethiopië. Hulp voor onderwijs in Ethiopië is hard nodig. Meer dan de helft van de kinderen gaat niet naar school. Veel kinderen vallen het eerste jaar al uit. Een belangrijke oorzaak is de grote armoede in Ethiopië.

In Nederland proberen de studenten zelf zoveel mogelijk publiciteit te genereren voor de onderwijssituatie in Ethiopië en voor hun eigen acties. Op basisscholen worden lessen gegeven over Ethiopië. Zo bereiken ze zelf ook nog eens duizenden basisschoolleerlingen met thema's als wereldburgerschap, andere culturen, kinderrechten, millennium doelen enzovoort.

De expeditieleden vertrekken zondag 14 oktober en komen zaterdag 27 oktober terug. Op de website www.edukans.nl/onderwijsexpeditie wordt regelmatig verslag gedaan van de belevenissen en ervaringen van de studenten in Ethiopië.

advertentie