Structurele 'hulp' aan kinderen Voedselbank

13 december 2012 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - ,,Kinderen horen onder kinderen te zijn. Ze mogen niet in een sociaal isolement verkeren." Aldus Nicole Boer, die het idee heeft bedacht dat Sliedrechtse kinderen wier ouders gebruik maken van de Voedselbank gratis lid mogen worden van een lokale vereniging. ,,Gewoon met gesloten beurzen en behalve het bestuur niemand die ervan weet. Daar word je als club echt niet armer van."

Door Erik de Bruin

,,Alleen maar rijker juist", vervolgt ze haar enthousiaste betoog. Ze leefde al langer met dit idee. ,,Het borrelde ineens weer op toen ik op Twitter in de groep gooide dat we vanwege de aankomende feestdagen een actie op poten zouden moeten zetten voor de Voedselbank. Je kan voedsel bij elkaar brengen, maar je kunt de kinderen ook iets leuks aanbieden. Bijvoorbeeld een dagje naar het Kerstcircus of een avondje disco-zwemmen. Toen bedacht ik bij mezelf: Gaan ze eigenlijk wel naar een zwembad? Zijn ze wel lid van een vereniging? Zou het niet veel leuker en interessanter zijn als je iets geeft waar ze structureel wat aan hebben?" Allemaal vragen die opkwamen nadat de Voedselbank had aangegeven dat ze voor Kerst en Oud & Nieuw al ontzettend veel krijgen aangeboden. ,,Liever iets met Pasen, zeiden ze. Dat begreep ik wel. Toen is dit idee, dat al langer in mijn hoofd zat, weer naar boven gekomen." Ze heeft het gelanceerd op Twitter en wil de daad bij het woord voegen. ,,Concreet is het nog niet, maar we gaan wel 4 januari met een clubje mensen om de tafel zitten om het verder uit te werken. Ik hoop en verwacht ook wel dat veel verenigingen enthousiast zullen zijn en hun medewerking zullen verlenen. Wat ik al zei: je wordt er als club echt niet armer van."

De komende weken hoopt Boer, die zelf Wilhelmus' Muziekkorpsen voorzit, wijzer te worden. St Sliedrecht Bruist en St Sociale Moestuin hebben de toezegging gedaan het idee te ondersteunen. ,,We gaan contact zoeken met alle verenigingen zodat we in kaart hebben wie meedoen. Als bestuursleden op 4 januari willen aanschuiven en mee willen denken, zijn ze van harte welkom. Van een aantal kerken hebben we bijvoorbeeld al positieve respons gekregen. Hoewel het echt nog heel erg in de kinderschoenen staat heb ik er een positief gevoel over. Ik vermoed dat er binnen gezinnen die gebruik maken van de Voedselbank best vraag naar is. Kinderen moeten mee kunnen doen met andere kinderen. Niet alleen op school, maar ook in het verenigingsleven. Dat hun ouders het financieel zwaar hebben mag er niet toe leiden dat ze geen sociaal leven kunnen leiden."

Op Internet heeft ze al wat speurwerk gedaan. ,,Ik wilde weten of dit soort initiatieven ook in andere gemeenten zijn ontplooid en zo Ja hoe zij het invullen. De initiatieven die ik tegenkwam, lieten zien dat vaak met fondsen wordt gewerkt. Daar ben ik echter zelf geen voorstander van. Je bent afhankelijk van ondernemers die daar geld in stoppen. Stoppen ze daar om de één of andere reden mee, dan kan het niet meer worden gefinancierd. Daarom zeg ik: doe het met gesloten beurzen. Laat zo'n kind gratis lid worden."

advertentie
advertentie