De Bios kiest voor zonne-energie

17 december 2012 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - Het dak van Uitgaanscentrum de Bios in Sliedrecht ligt sinds kort vol met 52 zonnepanelen. Eigenaar Marcel Korevaar wil zo een steentje bijdragen aan duurzaam ondernemen. ,,Vrijwel elke vierkante centimeter op de zonzijde van het dak van de Bios is bedekt met zonnepanelen. We willen minder energie gebruiken en de zon inschakelen als duurzame energie bron. Bewust omgaan met energie door bijvoorbeeld koelingen uit te zetten als deze niet worden gebruikt. De kachel brandt tenslotte ook niet als de zaak gesloten is", zegt Korevaar.

De Bios is maar enkele avonden per week geopend en de zon geeft 7 dagen in de week energie wat er toe leidt dat de panelen meer energie opwekken dan er wordt gebruikt. De teveel opgewekte energie wordt teruggeleverd aan het net en 1 op1 verrekend met het gebruik. Gekscherende zegt Korevaar: ,,Als we het met bier verkopen niet meer kunnen of mogen verdienen dan is het des te leuker dat de zon schijnt en we die als warme inkomstenbron kunnen benutten."

,,De aanschaf kost natuurlijk geld", vervolgt hij serieuzer, ,,maar na een korte terugverdienperiode heb ik die investering er ruimschoots uit en heb ik een blijvend lagere energierekening. We hielden al heel veel van de zon en nu levert zonneschijn ook inkomsten op. Dit is echt een win/win situatie voor De Bios en natuurlijk het milieu."

Voor de realisatie werkte Korevaar samen met Zon& Zo. ,,Ik ben daar zeer tevreden over. De samenwerking bestaat niet alleen maar uit installatie, maar Zon & Zo neemt ook alle subsidie aanvragen en andere formaliteiten voor hun rekening. Dat is dagelijkse kost voor hen, maar als ondernemer en of burger heb je daar helemaal geen ervaring mee en wil je daar geen "energie" insteken. Ze regelen dat zo als het hoort en maken gebruik van alle beschikbare middelen. Top!"

De medewerkers van aannemersbedrijf  Bas Visser hebben het hele dak geschikt gemaakt voor de plaatsing van de 52 zonnepanelen en Stedin heeft gratis de meter vervangen voor één die ook terug kan draaien. ,,Dat is pas leuk, een energie meter die terug draait! Alle data kan uitgelezen worden op een installatie automaat en zo kan je via internet zien wat de zon aan energie oplevert."

Dankzij beschikbare subsidies werd het investeringsplaatje voor de Bios zeer interessant. Korevaar: ,,Dat die subsidies en belastingvoordelen met name voor ondernemers heel aantrekkelijke plussen heeft, moet absoluut benadrukt worden. Het zorgt er mede voor dat de terugverdientijd voor deze duurzame investeringen een stuk lager wordt. Ondernemers en particulieren moeten zich realiseren dat investeren in duurzame energie zeer zeker de moeite waard is, financieel heel aantrekkelijk en dankzij de korte terugverdienperiode voor de toekomst een heel goed rendement oplevert. Inmiddels is duidelijk dat de fiscale voordelen en subsidies ook in 2013 gehandhaafd  blijven."

Met projecten als De Bios Sliedrecht wilt Zon & Zo naam maken in de regio. "Zonne-energie dichtbij de mensen brengen, letterlijk en figuurlijk", dat is het motto van Zon & Zo Duurzame Oplossingen BV. Het bedrijf, dat vestigingen heeft in Rotterdam en Roosendaal, timmert met deze filosofie ook in de Alblasserwaard en de Vijfheerenlanden inmiddels nadrukkelijk aan de weg. Zo zijn verschillende boerenstallen in de regio al voorzien van een indrukwekkende hoeveelheid zonnepanelen. Maar ook zonnepanelen op een rijtjeswoning behoort tot dagelijkse opdrachten voor Zon & Zo. Centraal staat het leveren van advies op maat. Voor thuis of op de zaak, van groot tot klein.

De Bios Sliedrecht is iedere dag van de week beschikbaar voor bruiloft, verjaardag, bedrijfsfeest en ieder ander gezellig feest. Met diverse zalen altijd een pasklare oplossing voor uw evenement. Ook op zaterdag. De zalen zijn compleet en gezellig ingericht en geschikt voor grote en kleine gezelschappen. De Bios rekent geen zaalhuur, maar een 4 uurs-arrangement vanaf € 10,= per persoon. Voor meer informatie: info@bios-sliedrecht.nl. Zaterdagavond vanaf 23 uur is de Bios ook geopend voor publiek vanaf 21 jaar. Diverse DJ's maken er dan een tof (dans)feestje van.

advertentie
advertentie