Korte metten met 'zinloos' feitenonderzoek en reactie provincie

21 december 2012 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - De Sliedrechtse gemeenteraad hoeft niet langer aan de zijlijn te blijven staan als het gaat om de uitkomsten van het feitenonderzoek dat TNO in opdracht van de provincie heeft verricht naar asbeststort op de Derde Merwedehaven. Het college bracht vrijdag de bevindingen van Johan Vollenbroek naar buiten. De externe milieuadviseur, die vanuit Sliedrecht regelmatig wordt verzocht de activiteiten op de stortplaats kritisch onder de loep te nemen, oordeelt dat TNO zich heeft beperkt tot in het provinciaal archief aanwezige documenten. ,,TNO heeft geen inzage gekregen in het archief van Derde Merwedehaven (Delta B.V.) alhoewel dit wel in de opdracht zat. Mogelijk nog aanwezige belangrijke informatie voor een beoordeling van gezondheidsrisico's in verband met het storten van onverpakt asbesthoudend afval is daardoor niet in het feitenonderzoek betrokken. Het onderzoek heeft hierdoor nauwelijks meer informatie opgeleverd dan al bekend was."

Door Erik de Bruin

Ook maakt Vollenbroek in feite korte metten met de opmerking die milieugedeputeerde Rik Janssen maakte op de dag dat het TNO-rapport werd gepresenteerd (lees: 27 november). Volgens Janssen geven de op een rij gezette feiten aanleiding de blik vooruit te werpen. Om met een schone lei verder te gaan en de focus te richten op de aanstaande sluiting en afdekking van de stortplaats. ,,Alles wat de provincie heeft gedaan is volgens de regels gebeurd", waren zijn letterlijke woorden. Vollenbroek stelt dat de provincie steken heeft laten vallen bij het toezicht en de handhaving rond het storten van verpakt en onverpakt asbesthoudend afval. ,,In een aantal gevallen werden geconstateerde overtredingen niet gevolgd door een handhavingsactie. Ook zijn geen aanwijzingen gevonden dat de provincie heeft gecontroleerd of het onverpakt asbesthoudende afval wel voldeed aan de maximaal toegestane concentratie van 0,5 procent asbest. De provincie heeft nagelaten adequaat toezicht te houden en te handhaven op de driemaandelijkse verplichting in het stortplan tot asbestmeten in de buitenlucht in de periode 2003-2007. Toen gold deze verplichting. Ook heeft de provincie in de periode 2002-2010 zelf geen asbestmetingen in de buitenlucht laten uitvoeren tijdens het storten van onverpakt of verpakt asbesthoudend afval. Het feitenonderzoek heeft daardoor geen nieuwe informatie opgeleverd over eventueel vrijgekomen asbestvezels in de omgeving."

Kop in het zand

Het Sliedrechtse gemeentebestuur onderschrijft deze constateringen en conclusies. In een brief aan de provincie is dit medegedeeld met het oog op de discussie die door Provinciale Staten wordt gevoerd op woensdag 9 januari. Een dag eerder komt de Sliedrechtse gemeenteraad bijeen voor een reguliere raadsvergadering. De Derde Merwedehaven is niet geagendeerd, maar dat zou nog wel kunnen gebeuren. De bevindingen van Vollenbroek geven hier in elk geval aanleiding toe. Hij omschrijft het netjes, maar waar zijn commentaar op neerkomt is dat het feitenonderzoek door de tegenwerking van de exploitant van de stortplaats zinloos is geweest. Bovendien concludeert hij (voor de zoveelste keer) dat de provinciale handhaving op asbest niet heeft gedeugd. Echter, Gedeputeerde Staten steken nog altijd de kop in het zand.

advertentie
advertentie