Afbeelding

Verdachten vrouwenhandel blijven in voorarrest

24 december 2012 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - Een uitgebreide pro forma-zitting met veel onderbrekingen leidde afgelopen vrijdag uiteindelijk tot het gerechtelijke oordeel dat de twee verdachten die vastzitten op verdenking van mensenhandel en het mede plegen van vrouwenuitbuiting, in voorarrest blijven. Voor de 29-jarige vrouwelijke verdachte uit Sliedrecht betekent dit dat ze de feestdagen zonder haar kind doorbrengt achter de tralies.

Door Erik de Bruin

De officier van Justitie legde uit dat de vrouw de grootste rol speelt. ,,Ze besefte dat de vrouwen werk nodig hadden en heeft daar een slaatje uitgeslagen.'' De vijf vrouwen waar ze op doelde kwamen uit Roemenië. ,,Zij werkten al in de prostitutie en zijn naar Nederland gekomen om hier dezelfde werkzaamheden te verrichten'', aldus de advocaat van de Sliedrechtse. Mijn cliënt (die ook de Roemeense nationaliteit heeft, red.) heeft hen geholpen. Ze hadden haar hulp nodig omdat ze de taal niet spreken.'' De raadsman van de 23-jarige Roemeense man uit Den Haag, die ook sinds hun aanhouding op 18 september in voorlopige hechtenis zit, betwistte eveneens dat sprake is geweest van gedwongen prostitutie. Hij gaf ook aan dat de vrouwen niet werden beperkt in hun bewegingsvrijheid. Beide advocaten pleitten voor een opheffing dan wel schorsing van de gevangenhouding. ,,Van een geschokte rechtsorde is geen sprake.''

De officier van Justitie reageerde dat een geschokte rechtsorde altijd aanwezig is in mensenhandelzaken. ,,Er gaat bijna geen dag voorbij dat media niet berichten over uitbuiting, loverboys et cetera. Het is een misvatting dat vrouwen het slachtoffer moeten zijn van vasthouding en mishandeling. Het uitbuiten van een kwetsbare positie is genoeg voor mensenhandel. De verdachten kunnen worden veroordeeld tot gevangenisstraffen van meerdere jaren.'' De rechtbank stelde haar in het gelijk omdat er ernstige bezwaren aanwezig zijn. Ze zitten niet langer vast dan een eventueel op te leggen straf en de man zou op de vlucht kunnen slaan. Hij heeft immers tijdens een justitieel verhoor aangegeven dat hij bij vrijlating per direct terugkeert naar zijn vaderland. ,,Maar pas als hij is vrijgesproken, zo heeft hij het gezegd'', aldus zijn raadsman, die het niet voor mekaar kreeg dat zijn cliënt in elk geval voorlopig op vrije voeten wordt gesteld. De derde verdachte - een 33-jarige man uit Sliedrecht, ook van Roemeense komaf - speelde een minder grote rol en hoeft geen tijd in voorlopige hechtenis door te brengen.

De volgende zitting is binnen drie maanden, maar dat zou weer pro forma kunnen zijn. De zaak is voor onbepaalde tijd aangehouden en wordt pas inhoudelijk behandeld als het onderzoek door het Openbaar Ministerie is afgerond. Eén van de vijf slachtoffers moet nog worden gehoord. Ze is teruggekeerd naar Roemenië. Overigens heeft niemand van de vrouwen, die onder valse voorwendselen naar Nederland werden gehaald en werden gehuisvest in de tien hoog-flats in de Havikstraat, aangifte gedaan. De Vreemdelingenpolitie kwam de drie verdachten in 2011 op het spoor door signalen die ze tijdens reguliere controles op prostitutie en het rechercheren op Internet opving.

advertentie
advertentie