Ed van Sliedregt schrijft boek over speurtocht naar achternaam

Nieuws

DORDRECHT - Ed van Sliedregt speurt al jaren naar de herkomst van zijn achternaam. Een speurtocht die mooie verhalen heeft opgeleverd. Ed heeft deze verhalen nu gebundeld in een boek, dat onder de titel 'Armoedzaaiers' verschijnt op 20 januari.

Een toevallige ontmoeting leidt tot een bijzondere ontdekking. Zonder het van elkaar te weten speuren de geboren Dordtenaar Ed van Sliedregt en de Amerikaanse Susan VanSledright in oude archieven naar hun voorouders. Pas als ze elkaar jaren later bij toeval op het internet tegenkomen, doen ze een opzienbarende vondst. Ze komen er achter dat ze afstammen van een tweeling, die in 1797 onder armoedige omstandigheden worden geboren in het Brabantse dorp Fijnaart.

In april 2008 ontmoeten Ed en Susan elkaar op het perron van station Dordrecht. Hij stamt af van de oudste van de tweelingbroers, Leendert van Sliedregt, en zij is een nazaat van de geëmigreerde Cornelis, maar haar achternaam is veramerikaniseerd.

Hun gezamenlijke stamboom doneren ze aan de Historische Vereniging Sliedrecht, waarover Het Kompas destijds verslag deed. Aangenomen werd dat de wortels van de familie in Sliedrecht liggen, ook al waren daar weinig aanwijzingen voor, maar de werkgroep genealogie van de Historische Vereniging ontdekten dat de stamvader wel degelijk uit Sliedrecht kwam. Hij heette Aart Willems J.M. van Slijdregt en werd geboren omstreeks 1620. ,,Het is niet duidelijk geworden waarom Aart Willems naar Fijnaart vertrok", zegt Ed van Sliedregt (49). ,,Wel is zeker dat hij er een boerderij kocht, 'de dertiende 's Heeren Hoeve, gelegen in de Vijfde Hoek', een boerderij aan de Boerendijk van vijfenzeventig gemeten groot, zo'n tweeëndertig hectaren.'

Een jaar later gaat Ed met zijn vrouw naar Chicago, waar Susan woont en werkt, en maakt kennis met zijn Amerikaanse familie in Michigan. ,,Na onze eerste ontmoeting had ik al het idee om een boek te schrijven over de familiegeschiedenis", zegt Ed. ,,Ik schrijf al langer en was bezig met een ander manuscript, toen ik het verhaal van de tweeling vertelde aan mijn vriend en literair agent Paul Sebes. Die zei dat er een boek in zat. Hij heeft geholpen om het boek 'Armoedzaaiers' vorm te geven."

Aan de hand van de stamboomgegevens speurt Ed naar overblijfselen van zijn voorouders. De vader van Susan zet zich achter zijn typemachine en schrijft het verhaal op van de Amerikaanse familie. Met twee ordners vol informatie begint Ed een jaar later aan manuscript. ,,Ik ontdekte dat Cornelis met zijn vrouw Maria en zoon Aart op het zeilschip 'Garonne', dat onder Franse vlag voer, de gevaarlijke oversteek maakte naar Amerika om daar een nieuw leven te beginnen. Het was een slechte tijd, waarin ziekten en mislukte aardappeloogsten een zware tol eisten onder de bevolking. Ook de beperking van godsdienstvrijheid speelde een rol om de oceaan over te varen. Omdat er van die reis een paar brieven en de passagierslijst bewaard zijn gebleven, kan ik een goed beeld schetsen van het leven aan boord. Er braken ziekten uit, zoals tyfus en pleuris, en omdat Cornelis een arme landarbeider was, verbleef het gezin samen met tientallen andere landverhuizers op het tussendek, in de buik van het schip zonder patrijspoorten. In die tijd was een dergelijke tocht levensgevaarlijk. Die schepen werden drijvende doodskisten genoemd."

Een kleinzoon van Cornelis en Maria zal decennia later succesvol worden. Van Sliedregt zegt hierover: ,,Gilbert had een creatieve geest en begon een drukkerij, dat uitgroeide tot een grote onderneming en jarenlang in de familie bleef. Hij was een rijk man, met contacten in de plaatselijke high society, twee zomerhuizen en een auto met chauffeur. In tegenstelling tot zijn Nederlandse generatiegenoot - mijn overgrootvader - die als bietensjouwer in een suikerfabriek werkte, maakte Gilbert de Amerikaanse droom waar."

Het boek Armoedzaaiers is niet alleen interessant voor nakomelingen in Nederland en Amerika. De debuterende schrijver zegt hierover: ,,Ik heb het geïllustreerde boek voor een breed publiek geschreven. Het verhaal van de tweelingbroers wordt vertelt door drie vrouwen, die de evolutie schetsen van twee landarbeiderfamilies in Nederland en Amerika."

Ruim twintig jaar nadat hij uit 'innerlijke noodzaak' het archief indook om de stamboom te ontrafelen, is er nu een boek. ,,Het was een vermoeiend, maar fantastisch avontuur." Susan is het met hem eens. ,,Het universum heeft het zo gewild. Het is een wonder dat we elkaar gevonden hebben, dat maakt het verhaal alleen maar mooier."

Het geïllustreerde boek is vanaf 20 januari te verkrijgen via armoedzaaiers@upcmail.nl. Het boek telt 190 pagina's en kost 17,95 euro. ISBN: 978-90-820202-0-5.

advertentie