Sliedrecht fitter in vijf weken

8 januari 2013 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - In het kader van het landelijke initiatief 'Hoe fit is Nederland?' werd bij Danssport Educatie Centrum Martine onderzocht hoe fit de inwoners van Sliedrecht en omgeving zijn. Daarvoor werden ongetrainde mensen gezocht die een vijf weken durend beweegprogramma wilden volgen. De resultaten tonen aan dat bewegen een positieve invloed heeft op fitheid en gezondheid. ,,We zijn enorm trots dat we één van de testcentra mochten zijn. We wisten niet precies wat we van dit onderzoek konden verwachten, maar het liep storm en de deelnemers waren heel enthousiast. Er zijn dus nog steeds veel mensen die graag iets aan hun gezondheid willen doen in Sliedrecht,'' aldus Martine Hokken, eigenaar van het sportcentrum

Het onderzoek is gebaseerd op een Europees wetenschappelijk onderzoek, dat op basis van tienduizenden testgegevens fitheidsleeftijden heeft bepaald. Indicatoren zijn onder andere de conditie, lenigheid, bloeddruk en BMI. Het onderzoek was gericht op ongetrainde personen tussen 30 en 70 jaar. ,,De testresultaten van deze doelgroep zijn opvallend'', zegt Martine Hokken. ,,Er zijn nog veel mensen die weinig of niets aan sport doen. Om dan zomaar een sportcentrum binnen te lopen is vaak een grote stap. Dit onderzoek bood de deelnemers de kans te ervaren hoe plezierig en effectief het is om regelmatig te bewegen in een sportcentrum in een ongedwongen sfeer met professionele begeleiding.''

Deelnemers werden aan het begin en aan het einde van een periode van vijf weken getest. Op alle onderdelen van de test bleken verbeteringen gerealiseerd. Buik- en rugspierkracht namen bijvoorbeeld met gemiddeld 42% toe. De conditie werd met 5% verbeterd en de BMI ging met 0,3 punt omlaag. De totale fitheid, uitgedrukt in de Persoonlijke Fitheidsindex steeg gemiddeld met 14%. De Persoonlijke Fitheidsleeftijd daalde gemiddeld met maar liefst 11 jaar.

Martine geeft enkele voorbeelden van deelnemers. Zoals Ellen van den Bout (43 jaar) die begon met een fitnessleeftijd van 80 jaar; na 5 weken was die 42 jaar. ,,Het stimuleert enorm om door te gaan met sporten. En ik heb een nieuwe sport ontdekt: het spinnen. Heerlijk!", zegt Ellen. Huib Willemse (51 jaar) ging van een leeftijd van 82 naar 49 in vijf weken en verloor drie kilo. ,,Ik voel me door het sporten veel beter. Meer energie en vrolijker. Ik blijf zeker doorgaan met sporten bij Martine." Irving Aarnoutse (33 jaar) vond de test confronteren. ,,Maar het is goed te zien wat sporten met je doet. Je voelt je gewoon beter. En de sfeer bij Martine is ongedwongen."

Martine: ,,Vanwege de enthousiaste reacties en vraag hebben we besloten om het beweegprogramma voort te zetten. Geïnteresseerden die niet hebben kunnen meedoen aan het onderzoek krijgen op deze manier de gelegenheid om alsnog hun fitheid en gezondheid in vijf weken te verbeteren. Deelname kost 49 euro inclusief begintest en eindtest, professionele begeleiding en de gelegenheid om gebruik te maken van het totale sportaanbod.

Het sportcentrum biedt verschillende groepslessen aan onder begeleiding van een gediplomeerde instructeur. Speciaal voor het onderzoek zijn er Circuit Fit lessen gekomen, waarbij iedereen op zijn eigen niveau kan trainen. Daarnaast zijn er groepstrainingen voor conditie, kracht, lenigheid, beweeglijkheid en balans. Er zijn rustige lessen als Pilates en Yoga, maar ook lessen meer gericht op conditieverbetering als Spinning, Steps en Bodypump. Het aanbod is gevarieerd en voor alle leeftijden. Het beste kan contact worden opgenomen voor een gericht advies.

Info: 06-52033542, www.danssportcentrummartine.nl en www.hoefitisnederland.nl.

advertentie
advertentie