Afbeelding

Eén politiekorps voor heel Nederland

8 januari 2013 om 00:00 Nieuws

REGIO - Sinds 1 januari kent ons land nog maar één politiekorps onder leiding van korpschef Gerard Bouman. De 25 regionale korpsen, het Korps landelijke politiediensten (KLPD) en de voorziening tot samenwerking Nederlandse Politie (vtsPN) zijn in deze nationale politie opgegaan. Dit korps is opgedeeld in tien regionale eenheden, elk onder leiding van een politiechef. In deze regio is dat Frank Paauw van de eenheid Rotterdam, een samenvoeging van de twee korpsen Rotterdam-Rijnmond en Zuid-Holland-Zuid. ,,De veranderingen vinden achter de schermen plaats. Inwoners zullen er niks van merken", benadrukt Paauw. ,,De samenstelling van de organisatie verandert, het politiewerk niet."

De politie startte volgens korpschef Gerard Bouman op 1 januari "een gigantisch bouwproject": ,,De politie staat de komende twee jaar een voor Nederland ongekende reorganisatie te wachten waar 63.000 medewerkers bij betrokken zijn. Zij moeten een plek krijgen binnen het korps. Maar tijdens deze verbouwing blijft onze politiewinkel natuurlijk gewoon open. Het publiek mag er geen last van ondervinden. Al wil ik geen valse verwachtingen wekken, want we gaan het niet van vandaag op morgen tot in de puntjes regelen."

Oplettende burgers hebben de eerste veranderingen wellicht al gezien. De benamingen van de voormalige 26 korpsen verdwijnen uit het straatbeeld. ,,Bijvoorbeeld bij de politiebureaus in het land. Ook op onze voertuigen zijn de oude korpsnamen vervangen door het woord 'politie' en dat geldt eveneens voor ons briefpapier en dergelijke", licht Bouman toe. ,,Bovendien introduceerde het korps één digitaal loket voor heel de Nederlandse politie: de website politie.nl. Door allerlei goed bedoelde initiatieven telden wij in Nederland maar liefst zo'n 360 politiesites. Al die versnipperde wetenswaardigheden zijn voortaan beschikbaar via politie.nl. Daar vindt iedereen veel nuttige en praktische informatie. Bijvoorbeeld over aangifte doen, maar ook over vermiste kinderen en verdachten die wij zoeken. Of wat zich allemaal in uw wijk afspeelt en hoe uw wijkagent te bereiken is.''

De komst van een nationale politie leidt niet tot minder blauw in de wijk, stelt Bouman: ,,Integendeel. De wijken blijven de basis voor het dagelijkse politiewerk. Wel richten wij de organisatie van ons werk daar anders in. Er komen robuuste basisteams, waarin wijkagenten, noodhulp en recherche hun krachten bundelen. Ons korps wil tevens effectiever samenwerken met burgers, bedrijven, instellingen en veiligheidspartners. Ook de bestrijding van kleine tot zware criminaliteit is gebaat bij één politie. Dit levert de slagvaardigheid en de flexibiliteit op die nodig zijn om de bevolking te beschermen. Tijdens grootschalige crisissituaties - variërend van de brand bij Moerdijk tot de Amsterdamse zedenzaak - kan één politiekorps meteen extra agenten, specialisten en middelen inzetten."

De reorganisatie was volgens Bouman nodig door de nieuwe tijd waar we in leven: ,,Als de politie nu geweld moet toepassen, staan de beelden bijvoorbeeld al op YouTube voordat wij proces-verbaal hebben opgemaakt. In deze snelle wereld had onze logge politieorganisatie zijn langste tijd gehad. Het is niet meer van deze tijd dat de politie moet ploeteren met een wirwar aan vaak verouderde ICT. Dat wij overal in het land anders werken en in verschillende voertuigen rondrijden. Met één politiekorps kunnen wij voldoen aan de eisen van deze tijd en inspelen op toekomstige ontwikkelingen.''

advertentie
advertentie