Boete voor loos alarm

21 januari 2013 om 00:00 Nieuws

REGIO - De brandweer in de regio Zuid-Holland Zuid rukt jaarlijks 2100 keer uit voor loos alarm. Instellingen met verhoogd risico zoals zorginstellingen, hotels, grote winkels en hoge gebouwen zijn voorzien van brandmelders, die rechtstreeks alarm slaan bij de brandweer. Bij onvolkomenheden zoals roken, werkzaamheden, koken of slecht onderhoud aan de melder, rukt de brandweer voor niets uit. De Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid wil nu in bepaalde gevallen boetes gaan geven voor loos alarm.

In een persbericht geeft de Veiligheidsregio aan dat er voor de betreffende instellingen informatiebijeenkomsten zijn gehouden en er zijn bij 'veelplegers' gesprekken gevoerd over hun verantwoordelijkheid om nodeloze brandmeldingen te voorkomen. Maar deze acties hebben tot dusver niets opgeleverd. Daarom wordt het opleggen van een dwangsom of afsluiting van het systeem nu overwogen.

Iedere uitruk van de brandweer kost geld. De Veiligheidsregio wijst bovendien op risico's in het verkeer en het feit dat de uitgerukte ploeg hulpverleners op dat moment niet inzetbaar is voor een eventuele echte brand of calamiteit.

advertentie
advertentie