Afbeelding

Nieuwe gemeentewerf te duur

30 januari 2013 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - ,,Het is een voorstel geboren uit geld. We vragen ons af of dit de juiste keuze is." Met deze kritische opmerking trapte Hanny Visser - Schlieker van PRO Sliedrecht dinsdagavond af tijdens de raadsdiscussie over de gemeentewerf. Waar PRO Sliedrecht binnenkort tijdens een besluitvormende vergadering tegen zal stemmen, gaan de andere fracties wel akkoord met het collegevoorstel om de huidige locatie op te knappen en geen nieuwe gemeentewerf te realiseren op de Driehoek.

Door Erik de Bruin

Wethouder Ad de Waard gaf toe dat Visser - Schlieker een punt had. ,,Het is inderdaad uit geld geboren. Ik heb als een goede huisvader naar de beschikbare middelen gekeken." De 1,9 miljoen die nodig is voor renovatie is beschikbaar. Aan een volledig nieuwe gemeentewerf op een groter perceel (de Driehoek is een nog onbebouwd stuk gemeentegrond langs de snelweg, ter hoogte van de nieuwbouwwijk Baanhoek-West) hangt een prijskaartje van liefst negen miljoen. Dat is de gemeente te gortig. ,,Als we hiervoor kiezen heeft dat tot gevolg dat de afvalstoffenheffing die inwoners betalen met twintig procent toeneemt", liet De Waard weten. ,,We hebben pasgeleden als gemeenteraad een bezoek gebracht en zijn niet vrolijk geworden van de huidige staat van de werf. Alle reden om op korte termijn een besluit te nemen. We hadden het liefst voor de Driehoek gekozen, maar hebben te maken met een moeilijke financiële situatie. Voor ons heeft de doorslag gegeven dat we de lasten voor de burger niet willen verzwaren", sprak Leen Huijser namens de SGP-ChristenUnie. Hij verwoordde daarmee min of meer het algemene gevoel, al werden nog wel kanttekeningen geplaatst. Zo zei CDA-raadslid Vincent Prins blij te zijn met een verbetering van de huidige arbeidsomstandigheden en het toe te juichen dat de verkeerssituatie verbetert, maar tevens gaf hij aan nog het woord duurzaamheid te missen. In december is bij de vaststelling van het Milieubeleidsplan 2012 - 2015 een motie aangenomen waarbij van de gemeente wordt verwacht dat zij actie onderneemt om op zoveel mogelijk gemeentelijke gebouwen zonnepanelen te plaatsen. Volgens De Waard is dit in het voorstel voor de gemeentewerf opgenomen en had het CDA hier simpelweg overheen gekeken.

'Lastenverlaging'

Len van Rekom (VVD) zei het wel zo eerlijk te vinden als de toekomstige meeropbrengst van De Driehoek (de kavel waar de gemeentewerf was ingetekend kan nu tegen een commerciële prijs worden uitgegeven als bedrijfskavel) wordt ingezet om de afvalstoffenheffing te verlagen. Dat Sliedrecht niet samenwerkt met Papendrecht en/of Waardlanden noemde hij een gemiste kans en hij merkte kritisch op dat de huidige financiële weergave een onbetrouwbaar beeld geeft omdat nog geen externe grondtaxaties zijn gedaan van de huidige locatie en de Driehoek. De wethouder antwoordde dat de gemeente tot het laatste moment heeft geprobeerd Papendrecht over te halen, maar dat dit vergeefs is geweest. Waardlanden had wel interesse, maar alleen als de reinigingsdienst kon worden overgenomen. Daar paste Sliedrecht voor aangezien vorig jaar uit onderzoek is gebleken dat de reinigingsdienst in eigen beheer dient te blijven. Voor de beantwoording van de tweede vraag kreeg hij hulp van collega-wethouder Hans Tanis, die vertelde dat de nota over taxaties bijna is afgerond.

Woonwagencentrum

Huijser wilde nog weten wat de status is van het woonwagenkamp naast de gemeentewerf. De Waard liet weten dat van verplaatsing geen sprake is: ,,Nu we bezig zijn met een herziening van het bestemmingsplan voor de Nijverwaard (zie het artikel op de voorpagina) willen we het woonwagencentrum legaliseren. We zoeken dus niet naar een alternatieve locatie."

advertentie
advertentie