Veroorzaker dodelijk ongeval hoort vijf maanden cel eisen

30 januari 2013 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT / H'VELD-G'DAM - Het Openbaar Ministerie wil dat een 19-jarige man uit Sliedrecht een celstraf krijgt opgelegd van vijf maanden en dat zijn rijbewijs voor een tijdsbestek van drie jaar wordt ingenomen. Dat bleek dinsdagmiddag tijdens de behandeling van de zaak in de rechtbank van Dordrecht. Justitie vindt dat de man schuldig is aan de dood van een 11-jarige jongen uit Hardinxveld-Giessendam. De jongen kwam 6 juni 2011 tijdens een verkeersongeval om het leven.

De Sliedrechter reed die dag (hij was net één maand in het bezit van zijn rijbewijs) achter een collega aan op de Rivierdijk in Hardinxveld. Ze kwamen elkaar toevallig tegen. Net na het bruggetje bij het gemaal sloeg het noodlot toe. De voorste auto passeerde een fietser en de bestuurder van de achterste auto was ook van plan te passeren. ,,Ik zag de jongen staan. Hij stond te wachten. Ik had al wat gas teruggenomen. Plotseling stak hij over", aldus de beklaagde. Een aanrijding volgde. De jongen overleed dezelfde avond in het ziekenhuis. Hoe hard de man reed, weet hij niet goed. Hij schat zo'n vijftig à zestig kilometer per uur. Het OM denkt daar anders over: ,,Volgens het Nederlands Forensisch Instituut heeft de verdachte tijdens het ongeval minimaal 63 en mogelijk 74 kilometer per uur gereden", zei de officier van Justitie. ,,Op de weg ontstond een remspoor van 26 meter. Ook getuigen verklaren dat de man en zijn collega in de auto voor hem veel te hard reden. Sommigen hebben het zelfs over 120 kilometer per uur."

Het drama voltrok zich voor de ogen van de vader van het slachtoffer. Hij verklaarde bij de politie dat hij zijn zoon zag fietsen. Dat de jongen even stopte met trappen en naar links keek. Een fractie van een seconde later werd hij aangereden. In de rechtbank werd door een familielid namens de moeder van het slachtoffer een verklaring voorgelezen. ,,Je eigen kind verliezen is het ergste wat er is. De wereld draait door, maar ik kan er geen deel meer van uitmaken. Mijn man wilde en kon niet meer verder en besloot op 28 november vorig jaar een einde te maken aan zijn leven. Hij was zo bang dat zijn zoon de schuld zou krijgen. Ik vecht door voor de twee kinderen. Wij hebben levenslang en de verdachte leeft door.'' Volgens de 19-jarige is dat laatste niet het geval: ,,Ik leef niet gewoon door. Ik denk hier nog elke dag aan en zit in therapie.'' Hoewel opzet uit te sluiten is, is de man volgens de officier wel strafbaar: ,,Er was sprake van zeer onoplettend en onvoorzichtig rijgedrag en daar is hij strafbaar voor. Ik eis een gevangenisstraf van vijf maanden en een ontzegging van de rijbevoegdheid van drie jaar.''

De advocate pleitte voor vrijspraak. Volgens haar zijn de snelheden die getuigen noemen 'grove schattingen van ondeskundigen'. Verder twijfelt ze aan de onderzoeksresultaten van het NFI. De rechtbank doet dinsdag 12 februari uitspraak.

advertentie
advertentie