Column Leon Boer: 'Gemeentewerf'

18 februari 2013 om 00:00 Nieuws

Op twaalf februari is de gemeenteraad van Sliedrecht unaniem akkoord gegaan met de renovatie van de gemeentewerf. Zo luidde de eerste regel in een kort berichtje op de site van Het Kompas vorige week. Warme gevoelens borrelden bij mij naar boven. Ik ben namelijk blij met "onze'' gemeentewerf! In tegenstelling tot de eerder besproken Tomtom-ambtenaren, zijn dit de mannen en vrouwen die geblinddoekt elke uithoek van Sliedrecht weten te vinden. Zij zorgen dat onze wegen begaanbaar zijn en dat ons groen er netjes bij staat. Dit zijn de mensen die elke week onze afvalbakken leegmaken en zorgen dat alles weer wordt opgeruimd wat wij "per ongeluk'' op straat laten vallen.

Daar staat dan tegenover dat wij moeten zorgen dat ze hun werk goed kunnen doen. Voor het luttele bedrag van € 1.950.000 zal onze gemeentewerf een metamorfose ondergaan zodat "onze mensen'' het werk kunnen voortzetten. Het alternatief van € 9.000.000 voor het verplaatsen van de gemeentewerf werd, in mijn ogen terecht, als te duur ervaren. Velen van ons maken gebruik van de werf. Als je op een willekeurig moment in de week voor de slagboom staat te wachten, is het er vaak een drukte van jewelste. Of het nou tuinafval is of je oude koelkast… je kunt het zo gratis in de daarvoor bestemde container mikken. We zijn dat zo gewend, dat we er niet eens meer bij stil staan hoe bijzonder dat eigenlijk is. Op zaterdag staat half Sliedrecht in de rij, om onze overbodige en kapotte troep daar te dumpen. De gemeente zorgt dan voor de verantwoorde afvoer en verwerking van de verschillende soorten afval.

Nu zijn er ook mensen in Sliedrecht die een privé mini-gemeentewerf hebben. Deze vestiging is ligt tussen de verpauperde tien hoog flats. Daar kunt u, in een speciaal gemaakte kooi, uw afval dumpen. Kennelijk was de gemeente het zat om de over het balkon gegooide huisraad van asociale bewoners van de Valkhof uit de bosjes te moeten plukken. Asociaal gedrag wordt dus beloond! Als ik in mijn buurt met een aantal bewoners afspreek onze rotzooi niet naar de gemeentewerf te brengen, maar het ergens op een centraal plek in de wijk te dumpen, zal er dus vanzelf een speciale kooi worden geplaatst! Dat is handig! Niet meer in de rij voor de slagboom. Geen last meer van sluitingstijden. Dat wil ik ook! Wij kunnen de werf ontzien, door vanaf nu onze oude bankstellen naar de Valkhof te brengen. Ze zouden die kooi daar ook weg kunnen halen en het adres invoeren op de Tomtom van de BOA's. Deze kunnen daar dan controleren op het dumpen van afval. Het dumpen van twee kubieke meter afval (een bankstel) is al snel een boete van € 650,00. Op die manier hebben we die verbouwing zo terugverdiend! Dat dan weer wel.

advertentie
advertentie