Gemeente Sliedrecht pakt meteen door

22 februari 2013 om 00:00 Nieuws

'Je kunt de bezuinigingsopdracht niet even parkeren'

SLIEDRECHT - Bezuinigen. Ook een behoudende gemeente als Sliedrecht, die zijn zaakjes op financieel gebied altijd goed voor elkaar heeft gehad, moet eraan geloven. En niet zoals twee jaar geleden dat hoofdzakelijk in eigen vlees wordt gesneden. Hoe en wat is nog niet bekend. Het ambtelijk apparaat legt de laatste hand aan een lijst met circa honderd bezuinigingsvoorstellen die over een maand wordt voorgelegd aan de gemeenteraad. Woensdagavond werd voor het eerst in de openbaarheid gesproken over STOER. De fracties gaven een duidelijk signaal af.

Door Erik de Bruin

Een signaal dat de bezuinigingsopgave, die 'Sliedrecht Toekomstvast en Economisch Robuust' wordt genoemd, niet in tweeën kan worden gesplitst. ,,Regeren is vooruitzien. Je kunt de bezuinigingstaakstelling niet doorschuiven tot na de gemeenteraadsverkiezingen in 2014. Je zult nu al knopen moeten doorhakken'', stak Hanny Visser-Schlieker van PRO Sliedrecht van wal. Daaropvolgend gaf Wim Dunsbergen (CDA) aan dat je een route moet formuleren tot en met 2017. ,,Je kunt de bezuinigingsopdracht niet even parkeren.'' ,,De besluiten die we in juni bij de vaststelling van de Kadernota nemen, dienen verder te reiken. De wereld houdt niet op in 2014'', gaf ook Karin Verschoor van de VVD-fractie een duidelijke opdracht mee aan het college. De SGP-ChristenUnie liet als enige een ander geluid horen. Theo den Braanker gaf te kennen dat de gemeente zich eerst moet focussen op 2014. ,,Je moet de nieuwe gemeenteraad niet confronteren met onomkeerbare besluiten'', aldus de fractievoorzitter. Volgens hem is alleen een sluitend perspectief voor 2014 een hard gegeven voor de provincie en geldt dat niet voor een sluitend meerjarenperspectief.

'Geen eenmalig effect'

Bij de begrotingsbehandeling in november 2012 kwam naar voren dat de gemeenteraad doodsbenauwd is om onder provinciaal toezicht te komen staan. Vandaar dat het niet zo gek is dat de meeste fracties vinden dat niet alleen de bezuinigingstaakstelling voor 2014 moet worden ingevuld (dit betreft een bedrag van 1,8 miljoen euro), maar de gehele opdracht tot en met 2017. Rekening houdend met de koers die het kabinet vaart/wenst te varen gaat de gemeente in het meest nadelige scenario uit van een totale opgave van circa vijf miljoen. Financieel wethouder Hans Tanis kon de raad geruststellen: ,,We komen niet met voorstellen die een eenmalig effect hebben. Ons uitgangspunt is om een min of meer uitgewerkt pakket bezuinigingen aan te bieden aan de nieuwe gemeenteraad. Als volgend jaar juni de Kadernota 2015 wordt behandeld kan dit pakket definitief worden vastgesteld. De effecten van Rutte II zullen dan ook zichtbaar zijn'', aldus Tanis volgens wie de voorstellen voldoende concreet zullen zijn om te voorkomen dat een discussie ontstaat met de provincie.

'Niet in de uitverkoop'

De honderd bezuinigingsvoorstellen zijn nog in de maak en worden eind maart voorgelegd. In die zin konden uit de vergadering op 20 februari nog geen conclusies worden getrokken. Wel sprak de gemeenteraad zich uit over de vraag die het college had geponeerd, namelijk: Is gebruik belangrijker dan bezit? ,,Wij kunnen daar nog geen duidelijk Ja of Nee op zeggen'', sprak Visser - Schlieker. ,,Je loopt het risico als gemeente dat je je zeggenschap overboord zet. Neem de sporthal (De Stoep, red.). Als je het bezit overdraagt aan een gebruiker (Sliedrecht Sport, red.), kunnen andere gebruikers op achterstand worden gezet.'' ,,Je moet niet al het gemeentelijk bezit in de uitverkoop doen'', stelde Den Braanker. ,,Wanneer je bezit verkoopt zou je het gebruik ervan moeten afstemmen met de koper.'' ,,Als bezit verkoop van grond betekent, zijn wij tegen'', was Jos van Gameren van de PvdA nog iets stelliger. ,,Dat hebben we één keer gedaan met De Bonkelaar en dat was een fiasco." Hij pleitte voor een soort erfpachtconstructie waarbij bijvoorbeeld het eigendom van de opstallen wordt overgedragen.

Over het afromen van de opgebouwde rente op reserves en voorzieningen, waarover Het Kompas afgelopen week berichtte, werd niet gediscussieerd. De raad beslist hierover op dinsdag 12 maart.

advertentie
advertentie