Doedelzakken en draailieren in muziektent

27 februari 2013 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - Stichting Draailier en Doedelzak geeft op zaterdag 16 maart de aftrap van een serie optredens langs verschillende muziekkoepels in Nederland. Deze aftrap wordt gegeven in een van de mooiste muziektenten van Nederland: die van Sliedrecht op het Dr. Langeveldplein.

,,Veel mensen vinden de muziektent in hun dorp "gewoon". Ze zijn zo vanzelfsprekend dat ze niemand meer opvallen. Vaak worden ze ook te weinig gebruikt. Daar willen wij verandering in aanbrengen", aldus Luuk Stegmann van de landelijke Stichting Draailier en Doedelzak.

Op zaterdag 16 maart geven spelers van de Stichting een concert van drie kwartier in de muziekkoepel in Sliedrecht. Er worden meerstemmige stukken gespeeld worden op verschillende Franse doedelzakken (familie van de Schotse maar met een ander, milder geluid), draailieren, saxofoon, handorgeltje, fluiten, euphonium (tuba), schalmei, viool en percussie-instrumenten. Het repertoire bestaat uit bourdonmuziek die nog steeds in dorpjes op het Franse platteland gespeeld wordt op feesten en partijen.

Stichting Draailier en Doedelzak richt zich op liefhebbers van de draailier en de West-Europees continentale doedelzakken. ,,We organiseren regelmatig speelcursussen voor deze instrumenten. Meestal zijn dat twee weekeinden, één in het voorjaar en één in het najaar plus een cyclus van maandelijkse lesmiddagen", licht Stegmann toe. ,,Ons doel is het bevorderen van de draailier en doedelzak in de breedste zin, omdat deze instrumenten altijd een plaats hebben gehad in de Nederlandse muziekwereld en ook altijd een plaats verdienen. Concreet houdt dat in dat we muziek die op draailier en doedelzak wordt gespeeld zoveel mogelijke verspreiden en levend houden. Dit kan van alles zijn: klassiek, balfolk, rock, traditionele volksmuziek, indy of modern repertoire."

Het concert begint om 16.00 uur. De toegang is gratis. De overige data van de tournee langs muziektenten zijn te vinden op www.draailier-doedelzak.nl.

advertentie
advertentie