Krimp arbeidsmarkt Drechtsteden

6 maart 2013 om 00:00 Nieuws

DRECHTSTEDEN - In het laatste kwartaal van 2012 was de groei WW-ers beneden het landelijk gemiddelde in de Drechtsteden. De eerste drie kwartalen lag die groei steeds boven het gemiddelde. Over het hele jaar gezien nam de WW in de regio met 5 procent meer toe dan landelijk gemiddeld. Ook het aantal mensen in de bijstand groeide in 2012. Het aantal nieuw ingediende en openstaande vacatures daalde. De vacaturemarkt in de Drechtsteden ontwikkelt zich structureel minder gunstig dan in de regio Gorinchem.

Om de arbeidsmarkt te versterken zijn diverse maatregelen genomen. Zo zijn voor jongeren 524 leerwerkplekken gerealiseerd en is aan 130 jongeren een kans geboden om hun positie op de arbeidsmarkt te verbeteren. Tevens is de Werkschool gerealiseerd voor jongeren zonder startkwalificatie. In de regio Drechtsteden zijn ruim 700 plekken geïnventariseerd bij diverse instellingen en maatschappelijke organisaties voor mensen met een gering verdienvermogen.

Voor de verbetering van de internationale concurrentiekracht zijn afspraken gemaakt met de Zuidvleugelpartners om te investeren in het Maritieme Cluster. De initiatieven Ecoshape en University College zijn onderdeel hiervan. Het Scheepvaart en Transport College Rotterdam en Da Vinci College zijn door de minister aangewezen als Centrum voor Innovatief Vakmanschap maritieme technologie voor de Topsector Water. En een samenwerking tussen het Da Vinci College en regionale vmbo's heeft geleid tot een subsidietoezegging van het Platform Betatechniek voor het creëren van opleidingskansen voor jongeren in maritieme beroepen.

Vorig jaar al zijn de Drechtsteden begonnen met de voorbereidingen van de Wet Werken naar Vermogen en zijn daarmee verder gegaan voor de Participatiewet, die de Wet Werken naar Vermogen gaat vervangen. Belangrijk bij de uitvoering van de Participatiewet is dat er één werkgeversbenadering komt voor mensen die ondersteuning nodig hebben op de arbeidsmarkt. Op 5 maart heeft de Drechtraad ingestemd met de voorgestelde samenvoeging van de Sociale Dienst Drechtsteden en Drechtwerk: en dus één benadering van ondernemers. Een ander voorbeeld is het gezamenlijk optrekken van UWV en Baanbrekend Drechtwerk in de afspraken die gemaakt zijn om 30 mensen in de beveiliging te plaatsen. En het project Welslagen waar UWV, Sociale dienst, Baanbrekend en zorginstellingen samenwerken om mensen op te leiden en te plaatsen op een baan.

advertentie
advertentie