Vijf nieuwe Kawasaki-motoren voor Nederveen

8 maart 2013 om 00:00 Nieuws

H'VELD-G'DAM - Met het voorjaar in zicht is Nederveen goed voorbereid op het nieuwe motorseizoen. De verkeersschool uit Hardinxveld-Giessendam heeft haar complete park van motoren vernieuwd. Korteland motoren heeft hiervoor vijf nieuwe Kawasaki motoren mogen leveren. De motoren, vier Kawasaki ER6-N 2013 modellen en een Kawasaki KLX 125 staan klaar voor het nieuwe seizoen. Nederveen speelt hiermee tevens in op de nieuwe Europese Rijbewijs Richtlijn.

De Nieuwe Rijbewijs Richtlijn heeft met name voor de categorie A (motor) veel verandering teweeg gebracht. Deze categorie kent nu drie nieuwe rijbewijsvarianten, te weten A1 (voor bestuurders vanaf 18 jaar), A2 (voor bestuurders vanaf 20 jaar) en A onbeperkt (voor bestuurders vanaf 24 jaar of bestuurders vanaf 22 jaar die reeds twee jaar in het bezit zijn van het A2 rijbewijs). Potentiële bestuurders van tweewielige motorrijtuigen die jonger zijn dan 24 jaar, beginnen altijd met de lichtste rijbewijscategorie (A1). Voordat de middelzware categorie (A2) behaald kan worden, moet een bestuurder dus tenminste twee jaar in het bezit zijn van rijbewijscategorie A1. Zonder A1 kan A2 niet worden gehaald. Voor het halen van A2 moet een praktijkexamen worden afgelegd. Als iemand rijbewijs A2 twee jaar of langer in bezit heeft, kan categorie A worden gehaald. Hiervoor wordt dan ook weer een praktijkexamen afgelegd.

Categorie A kan ook rechtstreeks worden gehaald door kandidaten van 24 jaar en ouder. Zij hoeven dan niet eerst rijbewijs A1 en A2 te halen. In dat geval moet betrokkene zowel een theorie- als praktijkexamen (AVB, voertuigbeheersing en AVD, verkeersdeelneming) afleggen. Ook een bestuurder die minder dan twee jaar in het bezit is van rijbewijscategorie A2 of alleen in het bezit is van rijbewijscategorie A1 kan - wanneer hij de leeftijd van 24 jaar heeft bereikt - examen doen voor de rijbewijscategorie A. In dat geval hoeft de betrokkene alleen een praktijkexamen af te leggen. Voor rijbewijs A1, A2 en A geldt een geldigheidsduur van 10 jaar.

,,De aangeschafte motoren kennen een grote stabiliteit, zijn stoer, wendbaar en afgestemd op de nieuwe richtlijn", aldus Ferdy van Well van Verkeersschool Nederveen. De Kawasaki KLX 125 is voor de jonge bestuurders in de categorie A1 en voor de categorie A2 en A onbeperkt wordt er gelest op het type ER6-N. Als introductie op de nieuwe motoren en de start van het motorseizoen, biedt Nederveen gedurende het voorjaar gratis de zogenoemde Try the Bike aan. Men krijgt hierbij de mogelijkheid om laagdrempelig te ervaren of het motorrijden iets voor hen is.

Meer informatie op www.nederveen.com.

advertentie
advertentie