Bewoners mogen zelf aan de knoppen zitten

11 maart 2013 om 00:00 Nieuws

'In Oost is

kans op suc-

ces het grootst'

SLIEDRECHT - ,,Hoe meer ogen op straat kijken, hoe veiliger het wordt." Dat zei burgemeester Bram van Hemmen maandagmorgen over het project Buurt Bestuurt, dat in april uit de startblokken zou moeten schieten in het oostelijk deel van Sliedrecht. De bewoners van Sliedrecht-Oost mogen zelf aan de knoppen zitten.

Door Erik de Bruin

In heel Sliedrecht-Oost vallen eind deze week uitnodigingen in de bus voor deelname aan een startbijeenkomst in het Grienden College op woensdagavond 3 april. Van Hemmen hoopt dat burgers die nu nog inactief zijn als het gaat om de veiligheid in hun buurt hun betrokkenheid tonen en deelnemen aan de projecten die komend jaar worden bedacht en uitgevoerd. ,,Buurt Bestuurt is een proef van een jaar. Eén van de resultaten zou moeten zijn dat meer burgers betrokken raken bij de veiligheid in hun wijk." Hij laat weten dat bewust voor Sliedrecht-Oost is gekozen als proeftuin: ,,Hier is de kans op succes het grootst. Oost is een perfecte plek om te beginnen omdat daar al een infrastructuur is." Daarmee doelend op het wijkplatform en het buurttoezicht. Beide timmeren hard aan de weg en laten zich veelvuldig horen en zien. Van Hemmen, die pasgeleden meeliep tijdens het Donkere Dagen Offensief, spreekt van een succes: ,,Het gegeven dat het buurttoezicht zo goed van de grond is gekomen en al bijna anderhalf jaar draait, maakt het mogelijk bewonersparticipatie naar een hoger niveau te tillen. Buurt Bestuurt gaat een stap verder. We betrekken bewoners bij kortlopende projecten. Ze mogen de prioriteiten mede bepalen. Daarna is het niet 'U vraagt, wij draaien', maar 'U vraagt en u draait mee'."

'Kortstondige projecten'

Omdat de bewoners zelf de regie mogen voeren zijn nog geen concrete projecten in de steigers gezet. ,,De bedoeling is minimaal één per maand. De duur hangt af van het onderwerp", aldus de burgemeester, die benadrukt dat het kortstondige projecten zullen zijn. ,,Uit landelijk onderzoek is gebleken dat de bereidheid om vrijwilligerswerk te doen niet is afgenomen. Wel blijkt het voor veel mensen moeilijker om het in te passen. Met name als het gaat om langdurige inzet." Hij haalt aan dat het doel tweeledig is: ,,We willen zowel de feitelijke veiligheid vergroten als het veiligheidsgevoel dat mensen ervaren. Dat laatste is vanzelfsprekend moeilijker te meten. Bij het begin van het project starten we met een nulmeting door middel van een vragenlijst. Aan het eind houden we ook een enquête." De gemeente slaat niet alleen de handen ineen met bewoners, maar ook met de politie, de woningcorporatie en het jongerenwerk. Eerstgenoemde is een harde trekker. Hans van Schaik, de wijkagent in Oost, gooide in oktober vorig jaar al een balletje op tijdens een informatieavond op het gemeentekantoor die was belegd door het wijkplatform. Hij wil zoals zijn collega's in Rotterdam doen (Buurt Bestuurt is geen uniek project) bewoners betrekken bij snelheidscontroles in hun woonerf. ,,Als iemand uit dezelfde straat de bestuurder aanspreekt op te hard rijden omdat zijn kinderen op straat spelen, dringt dat sterker door", beaamt Van Hemmen. ,,Daarmee niet gezegd dat we dit ook gaan doen. Wat ik al zei: de bewoners draaien zelf aan de knoppen. Ze bepalen de prioriteiten en dragen mede verantwoordelijkheid voor de oplossing." Als voorbeelden noemde hij fout parkeren, loslopende honden, verkeersveiligheid en woonoverlast. ,,Stel dat in een wijk het aantal woninginbraken significant toeneemt en dit mede zou komen omdat in deze buurt de woningen niet voldoende inbraakwerend zijn dan kan met behulp van Tablis naar een oplossing worden gekeken. Vandaar dat onze partners in het wijkgericht werken actief participeren."

De gemeente verricht de aftrap en zal gedurende het project de communicatie naar de buitenwereld verzorgen. Er is een pagina op Facebook in de maak waarop de betrokken partijen en inwoners laten zien welke acties worden gehouden in het kader van Buurt Bestuurt.

advertentie
advertentie