Officieren oefenen op baggermolen in Sliedrecht

13 maart 2013 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - Ruim dertig Officieren van Dienst van de brandweer hebben afgelopen maandag in Sliedrecht geoefend op baggermolen 'De Friesland'. Nagebootst werd dat op het schip, dat achter in de haven bij het Baggermuseum lag, een explosie was geweest. Daarbij zouden drie slachtoffers aan boord zijn gevallen en één bemanningslid zou brandend over boord zijn gesprongen. Om de beurt mochten de OVD's aan instructeur Gerard Ketting uitleggen hoe zij de situatie aan zouden pakken.

,,In het totaal deden 32 officieren uit heel Zuid-Holland Zuid mee,'' vertelt Gerard Ketting. Hij vervolgt: ,,Zo'n oefening houden we twee keer per jaar. Dit jaar is de organisatie in handen van Drechtsteden Noord. We hebben er voor gekozen om de oefening bij het water te houden. In dit gebied heb je veel water en daar kan wat mis gaan. We proberen het zo realistisch mogelijk te houden, zodat het een goede oefening is voor als er echt wat aan de hand is.''

Tijdens de oefening had de OVD beschikking over manschappen, een schaduw-OVD en kon hij via de meldkamer contact houden over de situatie. Fictieve duikers, fictieve brandweerlieden en fictieve ambulancemedewerkers werden opgeroepen om hulp te verlenen. Na een half uur werd de balans op gemaakt en aan het einde van de training kregen de OVD's verbeterpunten mee.

Een Officier van Dienst bij de brandweer is degene die bij een reguliere incidentbestrijding eindverantwoordelijk is. Hij geeft leiding aan de eenheden en brengt in de praktijk vaak het overzicht in beeld.

advertentie
advertentie