Zangavond in Grote Kerk voor Afrikaans echtpaar

23 maart 2013 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - 'Barmhartigheid' is het thema van de zangavond die zaterdag 13 april wordt gehouden in de Grote Kerk van Sliedrecht ter ere van de komst van Piet en Estelle Duplessis uit Malawi. Het echtpaar, oorspronkelijk uit Zuid-Afrika, heeft hun leven ingericht om de medemens te helpen. Momenteel doen ze dit voor stichting MMWT (Malawi Mission Work Team). Lizette Schippers zag met eigen ogen dit "barmhartige" werk en besloot de zangavond te organiseren. Mannenkoor Ichthus, Jongerenkoor Sjalom en organist Bert Kruis verzorgen het muzikale programma. Tevens vindt er een interview met Piet en Estelle plaats.

MMWT werd in 2006 een ware stichting nadat een groep vrienden uit Houten het sterk verouderde Nkhoma Ziekenhuis onder hun hoede nam. De stichting heeft toen de renovatie van het ziekenhuis in gang gezet. Rondom het ziekenhuis wordt er momenteel aan meerdere kanten aan verbetering gewerkt. Kennisoverdracht en scholing van personeel geven nu een positieve ontwikkeling voor de bevolking. Het renoveren gebeurt ook in samenwerking met twee plaatselijke aannemers, die op hun beurt weer personeel van werk en dus levensonderhoud voorzien.

Op dit moment werken Piet en Estelle Duplessis als echtpaar in Malawi. Piet is bouwkundige en heeft de leiding over de gehele renovatie. Samen met het personeel schaft hij de nodige spullen aan om de gebouwtjes om te toveren tot werkelijke ziekenhuisafdelingen. Estelle werkt als OK-verpleegkundige in het ziekenhuis en brengt zo haar kennis op een laagdrempelige manier over.

De organisatie MMWT wordt op financieel gebied voor een groot gedeelte ondersteund door stichting Wilde Ganzen. Daarnaast zorgen de groepen met vrijwilligers, die naar Malawi gaan om mee te helpen, ook voor de nodige inkomsten om de renovatie en professionalisering waar te maken. Lizette Schippers, een van de organisatoren van de zangavond in Sliedrecht, is vorig jaar ook in Malawi geweest om mee te helpen aan de renovatie van de kinderafdeling. Voor haar was dit een mooie ervaring, die ook voor tranen zorgde. ,,De diepe ellende die langs je ogen voorbij gaat doet de innerlijke mens beven. Je zou ze allemaal willen helpen'', zegt ze. De groepen die zijn geweest mochten een mooi resultaat achter laten. Er werd een grote zet aan de bouw gegeven én veel kleding en wat klein kinderspeelgoed achtergelaten. ,,Mijn hart wordt er nog warm van'', vertelt Lizette. ,,Een meisje, onderkoeld en zuurstofbehoeftig, mocht ik het oude maillotje van mijn eigen zusje aandoen. De blijdschap om zo'n geschenk in de ogen van de moeder vergeet ik nooit.''

De avond begint om 20:00 uur, de kerk is open vanaf 19:30 uur. De entree bedraagt voor volwassenen 5 euro, kinderen tot en met 12 jaar betalen 2,50.

advertentie
advertentie