Column ds. Joost Schelling: 'Weet je dat de lente komt… '

Nieuws

Onze kinderen hebben een favoriet kinderpaaslied: "Weet je dat de lente komt…'' Niet alleen een vrolijk lied, maar ook een lied vol verlangen. Verlangen naar nieuw leven, naar zonnestralen, naar voorjaar. Het gaat als volgt: ,,Weet je dat de lente komt, alles loopt weer uit. De eerste zonnestralen, ze tintelen op je huid. De eerste bloemen bloeien, de eerste vogel fluit. Weet je dat de lente komt, alles loopt weer uit.''

Een verlangen, dat we dit jaar na een lange winter vol met sneeuw en ijs, en een vroeg Pasen extra goed kunnen voorstellen. Na alle winterkou en gure wind verlangen we naar de eerste zonnestralen die ons koude lijf doen verwarmen. Hoe groot was de teleurstelling deze weken dat we de winterjassen nog niet konden opbergen! Alles in en om ons heen schreeuwt naar een beetje warmte. Maar terwijl wij ons beklagen over het weer en de kou, gaat de natuur gewoon haar gang. De vogels bereiden zich voor op het voorjaar, de bloemen breken hun bol met kracht open om op zoek te gaan naar het voorjaarslicht. Geel als kleur van licht, toekomst en warmte duikt overal om ons heen op. En het kuiken- en eierengeel is ook niet uit de supermarkt te krijgen! De keuze aan gewone en chocolade eieren is enorm; eieren als teken van nieuw leven. Weg met de dorheid van de winter, op naar een nieuw bestaan, vol licht en warmte.

Konden we in ons eigen leven maar zo makkelijk 'de knop omzetten' naar een nieuw seizoen. Hoe graag zou je dat niet doen als je leeft te midden van de schrijnende pijn, omdat je worstelt met eenzaamheid of ziekte? Hoe makkelijk zou het zijn om de kille zorgen om geld of om een baan als sneeuw voor de zon verdwijnen? Wat zou het geweldig zijn, als er ook in ons bestaan zo'n knop te vinden is!

Terug naar het kinderliedje: het tweede couplet zingt over het paasfeest en de opstanding van Jezus Christus uit de dood. Want naast het feest van nieuw leven in de natuur is de betekenis van Pasen allereerst dat Jezus Christus met Pasen uit de dood is opgestaan. ,,Maar na drie donkere dagen is Hij weer opgestaan, weet je wel dat Jezus leeft'', zo zingt het liedje verder. Na drie donkere dagen: aan het opstaan van Jezus is een bittere winter van pijn en vernedering vooraf gegaan.

Christenen vieren Pasen niet als een 'knop' die je zomaar omzet. Er gaat veel aan vooraf. Zoals de bloembol die openbreekt, een graankorrel die sterft, zo gaat de opstanding niet aan de doodsheid van een mens voorbij. En zoals de zon nodig is om de natuur te verwarmen, zo hebben mensen God nodig om zich uit hun eigen beknellingen te bevrijden. Maar met Pasen mag je opstaan in het vertrouwen dat God mensen steeds weer opricht en nieuw leven geeft. Die boodschap zal dit weekend in kerken klinken: Jezus Christus is opgestaan! En wij met hem! Dat is het mooie van deze boodschap: ook door jouw winter heen kan Gods lente ons leven openbreken. Gezegende Paasdagen!

Ds. Joost Schelling

predikant van de Gereformeerde Kerk Sliedrecht (Middeldiepstraat, hoek Oranjestraat)

advertentie