Afbeelding

Gemeente zet boom op over winkellandschap

26 maart 2013 om 00:00 Nieuws

Het was geen stevige ‘boom’. Van discussie over de Economische Visie was nauwelijks sprake, al haakte Rien Visser van de SGP-ChristenUnie wel in op bovengenoemde vraag. In zijn ogen is de rol van de gemeente ‘best wel beperkt’. ,,De gemeente kan alleen faciliteren in de vorm van bestemmingsplannen. Van ondernemers mag meer eigen initiatief worden verwacht.” ,,Hoe maken we de Kerkbuurt en het Winklerplein meer bereikbaar?”, vroeg Len van Rekom (VVD) zich af. Hij stelde tevens de vraag of de huidige openingstijden nog wel toereikend zijn (‘misschien zouden ze verruimd moeten worden’) en merkte op dat de gemeente ondernemers niet in de weg moet zitten met ‘verstikkende’ bestemmingsplannen. Een halfjaar geleden riep hij dat ook al. Ondersteund door de rest van de gemeenteraad leidde dat tot actie. De gemeente werkt aan een nieuw bestemmingsplan voor bedrijventerrein Nijverwaard. De procedure heeft licht vertraging opgelopen waardoor de oorspronkelijke streefdatum van 1 juli niet wordt gehaald. ,,Na de zomer kan het bestemmingsplan worden vastgesteld”, liet wethouder Ad de Waard weten. Dit moet leiden tot een clustering en bredere branchering. Meerdere soorten winkeliers kunnen zich vestigen en komen bij elkaar te zitten in het westelijke gedeelte. Zo’n clustering zou volgens de wethouder ook een middel kunnen zijn voor de Kerkbuurt om de gaten in de winkelstraat te dichten. Hij hield de gemeenteraad voor dat in de Economische Visie het uitgangspunt is omschreven dat de winkelcentra hun kenmerkende functie behouden. ,,Kort gezegd loop je de Kerkbuurt op om te gaan winkelen, ga je naar het Winklerplein voor je dagelijkse boodschappen en rijd je naar de Nijverwaard als je grotere spullen nodig hebt. We voelen er niets voor alles vrij te geven.”

SLIEDRECHT - Eens in de zoveel tijd zet de Sliedrechtse gemeenteraad als de agenda dat toelaat een boom op over de Kerkbuurt, het Winklerplein en de Nijverwaard ofwel de grotere winkelgebieden in de gemeente. Zo ook afgelopen dinsdagavond. Ditmaal op initiatief van de VVD-fractie, die zich hardop afvroeg wat de gemeente in deze moeilijke economische tijden kan doen om de winkeliers te helpen. Door Erik de Bruin

‘Geen verstikkende bestemmingsplannen’, sprak Van Rekom. Als voorbeeld haalde hij aan dat It’s zelf moet kunnen bepalen waar zij wil ondernemen. Dit lokte bij Timo Pauw van PRO Sliedrecht de reactie uit dat het misschien niet wenselijk is dat de elektronicazaak terugkeert op het Winklerplein, maar dat het niet anders kan omdat het bestemmingsplan bepaalt dat op de Nijverwaard sprake is van een tijdelijke situatie. Verder stond de oppositiepartij aan de zijlijn en gold dat behoudens een aantal algemene opmerkingen ook voor het CDA. Jos van Gameren (PvdA) sprake zich kort uit over de Kerkbuurt. ,,Iedereen ziet de gaten en beseft dat dit geen gezonde situatie is. De leegstand neemt toe. Ik denk dat je ook moet kijken naar andere oplossingen buiten de detailhandel en moet afwegen waar je je kaarten op zet. Wil je alles in stand houden of kies voor je één winkelgebied?”

De SGP-ChristenUnie en de VVD merkten op dat de inzet van de centrummanager die in 2011 aan de slag is gegaan te weinig zichtbaar is geweest. Als het aan hen ligt verlengt de gemeente zijn dit jaar aflopende contract niet.

advertentie
advertentie