Nieuwe Dordtse 'medicijnfabriek' in gebruik

Nieuws

DORDRECHT - Het Albert Schweitzer ziekenhuis heeft deze week 800 vierkante meter nieuwbouw van zijn bereidingsapotheek officieel in gebruik gesteld. Het is een ultramoderne 'fabrieksruimte' binnen het ziekenhuis, voorzien van onder meer luchtsluizen, overdrukcabines en gladde, kiervrije wanden. Voor het bereiden van geneesmiddelen in ziekenhuizen gelden namelijk dezelfde strikte eisen aan hygiëne, kwaliteit en uitrusting als voor de farmaceutische industrie.

In de Dordtse bereidingsapotheek worden kant-en-klare gebruikseenheden van geneesmiddelen geproduceerd voor patiënten die in het Albert Schweitzer ziekenhuis liggen. Maar de apotheek levert óók geneesmiddelen aan nog eens 30 andere Nederlandse ziekenhuizen. Omdat het volume van de bereiding steeds verder toeneemt, was flinke uitbreiding en vernieuwing van de productieafdeling nodig.

De nieuwbouw wordt toevallig in gebruik genomen in het jaar waarin de Dordtse ziekenhuisapotheek precies 250 jaar bestaat. Jodocus van Laren was in 1763 de eerste die door de regenten van Dordrecht werd benoemd tot ziekenhuisapotheker. Hij mocht exclusief medicijnen leveren aan alle gast- en armenhuizen in de stad. De huidige directeur-apotheker Hetty Dieleman is inmiddels zijn 23e opvolger.

De uitbreiding én het jubileum werden dinsdag gevierd tijdens het symposium 'Van Stadsapotheek tot Grootbereider', over medicijnbereiding in het ziekenhuis. Het trok een volle zaal met zo'n 200 apothekers, farmaceuten en artsen uit het hele land. Zij kregen een virtuele rondleiding door de nieuwbouw (die wegens de strikte eisen niet toegankelijk is voor zo'n groot gezelschap). Oud-ziekenhuisapotheker Piet Vree verrichte de officiële opening door een enorme 'sleutel' van de apotheek symbolisch te overhandigen aan ziekenhuisapotheker Tjitske Veenbaas en een deel van het apotheekteam.

advertentie