Tanis: 'Bezuinigingen gaan pijn doen'

29 maart 2013 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - Bezuinigen betekent in de ogen van het college van Sliedrecht "ombuigen en bouwen". Burgemeester en wethouders stellen de gemeenteraad voor een pakket maatregelen te nemen dat in 2014 1,4 miljoen euro moet opleveren tot bijna 3 miljoen in 2017. ,,Met dit pakket realiseren we niet alleen de noodzakelijke bezuinigingen, maar creëren we ook de ruimte om door te blijven bouwen aan de kwaliteit van ons dorp'', zegt wethouder Hans Tanis. ,,Maar het gaat pijn doen'', geeft hij toe. ,,Ik doe deze voorstellen dan ook met pijn in het hart."

Door Jan Wieman

,,Dankzij een conservatief begrotingsbeleid in het verleden hadden we nog wat vet op de botten, maar nu zijn ingrepen dringend noodzakelijk'', vervolgt de portefeuillehouder Financiën. ,,We zijn er van overtuigd dat we een evenwichtig pakket hebben weten samen te stellen waarbij de bezuinigingspijn zoveel mogelijk over het dorp worden verdeeld.'' Bewoners, verenigingen en instellingen wordt meer verantwoordelijkheid en zelfredzaamheid toebedeeld, de service aan de burger wordt verlaagd. ,,We kregen van de burgers hiervoor een 7½ -9, we nemen in de toekomst genoegen met een 7.''

De voorstellen die het college doet zijn onderdelen van de vorig jaar ingezette kerntakendiscussie en bezuinigingsoperatie STOER: Sliedrecht TOekomstvast En financieel Robuust. Een vermindering van de rijksbijdrage en de decentralisatie van overheidstaken, waardoor onder andere gemeenten meer taken krijgen, maken de bezuinigingen noodzakelijk. Ambtenaren kregen de taak om met voorstellen te komen, het werden er maar liefst 100, hiervan heeft het college er 77 overgenomen en in een voorkeursscenario geplaatst als zijnde haalbaar en leidend tot de beoogde bezuinigingen of meeropbrengsten.

Een greep: het kaartje voor het zwembad wordt duurder; het Baggerfestival wordt nog wel gefaciliteerd maar niet meer gesubsidieerd; de OZB wordt, exclusief inflatie, met 3% verhoogd; hondenbelasting en precariorechten worden verhoogd; musea ontvangen minder subsidie; er wordt minder onderhoud gepleegd aan wegen en groenvoorzieningen; de kosten voor het leerlingenvervoer worden teruggebracht; de subsidie aan de Speelotheek wordt opgeheven; het cameratoezicht bij de horeca en in het winkelgebied wordt afgeschaft; het gemeentelijk personeelsbestand wordt verminderd met 3,4 fte; het WMO budget wordt (fors) aangepast en de bijdrage aan de Gemeenschappelijke Regeling Drechtsteden wordt aanzienlijk verlaagd.

Vooral in de sociaal-culturele sector zullen flinke klappen vallen, daar zullen initiatieven ontwikkeld moeten worden om andere inkomstenbronnen aan te boren.

Alternatieven welkom

Burgers, instellingen en bedrijven worden uitgenodigd met alternatieve voorstellen te komen. En uiteraard krijgt de gemeenteraad de mogelijkheid om met alternatieven te komen. De raad behandelt de voorstellen in de raadsvergadering van 9 april (opiniërend) en 7 mei. Tanis: ,,We staan als college open voor alternatieve voorstellen die bijdragen aan een structureel gezond huishoudboekje. De raad die in 2014 wordt gekozen zal voor de nieuwe raadsperiode eveneens haar inbreng kunnen hebben, we kunnen niet over onze dood heen gaan regeren.''

Er zijn ook plannen die ontzien worden in de voorstellen: de verbouwing van sporthal de Stoep, de herinrichting van de Gemeentewerf en de bouw van de brede school in de Prickwaert zijn daar voorbeelden van.

Alle voorstellen en de aanbiedingsnota zijn te vinden op www.sliedrecht.nl (zoek naar "ombuigen en bouwen" of STOER).

advertentie
advertentie