Overdracht Cross-Line Monument Albrechtplein

18 april 2013 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - Woensdag 24 april vindt de jaarlijkse officiële overdracht plaats van het Cross-line monument. Leerlingen van groep 7/8 van obs Henri Dunant dragen de zorg voor het monument over aan de nu 6/7-groepers. Deze overdracht staat in het kader van het landelijke project “Adopteer een monument”. Dit project heeft als doel de herinnering levend te houden aan het verzet in Nederland tijdens de bezetting door Nazi-Duitsland.

Sinds 1985 adopteert de school het monument op initiatief van de Stichting Februari 1941. Inmiddels is de organisatie overgedragen aan het Nationaal Comité 4 & 5 mei.

Voordat de leerlingen van groep zeven woensdag een krans bij het monument leggen, hebben zij al weken van voorbereiding achter de rug. Ze kregen allereerst een algemeen beeld geschetst van de Tweede Wereldoorlog. Daarna werden de lessen toegespitst op Anne Frank en haar dagboek, om vervolgens heel dicht bij huis te komen met lessen over de crossings door de Biesbosch.

De leerlingen worden om 10.00 uur verwacht op het gemeentehuis waar de burgemeester hen ontvangt en een toespraak houdt. Om 10.30 uur vertrekt het gezelschap te voet naar het Cross-line monument aan het Albrechtplein, waar de leerlingen een krans leggen, zelf geschreven gedichten voordragen en rozen leggen. De vlag wordt gehesen waarna Ben van der Hel, directeur van de Henri Dunantschool, en de burgemeester het programma afsluiten.

advertentie
advertentie