'Welkom op de 'Oranje de Vriesschool'!'

25 april 2013 om 00:00 Nieuws

Ouders halen

stunt uit met

150 liter verf

SLIEDRECHT - Negen ouders en drie oud-leerlingen hebben van donderdagavond negen uur tot ongeveer half twee 's nachts de Anne de Vriesschool Oranje geverfd. ,,We wilden het eerst illegaal doen, maar hebben voor de zekerheid toch maar VCOS-directeur Wim Dunsbergen gebeld", vertelt 'aanstichtster' Rubina de Raad. ,,Hij gaf ons groen licht. Toen hij gisteravond kwam kijken kon hij niet geloven dat we ons plannetje werkelijk aan het uitvoeren waren." De 'daders' verkneukelen zich vrijdagmorgen vroeg op het schoolplein. De juffen die één voor één door het toegangshek komen om aan hun werkdag te beginnen, reageren verrast, maar vinden het nieuwe aangezicht wel ontzettend leuk. Ook schooldirecteur Jan Willem van Andel kan de stunt van een groepje ouders wel waarderen. ,,Dit hadden jullie eerder moeten doen. Ik hoop wel dat de 'baas' het goed vindt."

Door Erik de Bruin

Zijn 'baas' is de al genoemde Wim Dunsbergen, die directeur-bestuurder is van de Vereniging Christelijk Onderwijs Sliedrecht. De Raad: ,,In eerste instantie voorzagen we geen problemen. Later hebben we hem toch gebeld nadat een agent ons had verteld dat we het risico namen aangeklaagd te worden wegens vandalisme. Toen hebben we maar het zekere voor het zekere genomen en het VCOS-bestuur gebeld. Nadat de heer Dunsbergen ons had teruggebeld en zei het goed was konden we aan de slag met de 150 liter milieuvriendelijke verf die we van Praxis en de firma De Vries hebben gekregen." De overblijfmoeder kwam pas dinsdagmiddag op dit 'stoute' idee. ,,Tijdens het overblijven stapte een aantal mannen van een sloopbedrijf de school binnen om een offerte af te geven. Toen ze weg waren, zei ik: 'Weet je waar ik nu zin in heb? Om in het kader van de Koningspelen die vrijdag worden gehouden de hele school Oranje te verven.' Vorig jaar was tijdens het EK Voetbal op tv een spotje te zien waarin de Duitse ambassade van onder tot boven Oranje werd geverfd. Kennelijk is dat in al die tijd mijn hoofd blijven zitten." Er moest in een mum van tijd actie worden ondernomen en niemand mocht het weten om zo het verrassingeffect niet te verpesten. De muren werden in het donker geverfd. ,,We hebben ruim vier uur achter elkaar gerold. Rond half twee waren we er helemaal klaar mee. Alle twaalf rollers waren tot op het draad versleten."

Ze hebben een huzarenstukje verricht want alle muren zijn Oranje gekleurd. ,,Alleen het achterste deel is niet gelukt, maar dat is aan het zicht onttrokken. De bovenste gedeeltes zouden we nog een keer moeten doen. We vonden het te riskant om in het donker het dak op te gaan. Bovendien heeft Zwarte Piet dat een halfjaar geleden ook gedaan en toen stond een dag later een klaslokaal volledig blank. Wat alles zegt over de staat waarin het schoolgebouw verkeert." Vanwege die slechte staat wordt de Anne de Vriesschool gesloopt en wordt op dezelfde locatie een 'mammoetschool' gebouwd waarin over ruim een jaar ook de naastgelegen Roald Dahl zijn intrek neemt. ,,Aan het begin van de zomervakantie gaat de sloop plaatsvinden. Daarom dachten we dat onze verfactie geen kwaad kon." De leerkrachten zijn aangenaam verrast en kunnen het amper geloven. Net als de schooldirecteur, die om de hoek woont, maar donderdagavond- en nacht niets had gemerkt. ,,Toen ik naar school liep zag ik van een afstand dat het gebouw lichter van kleur was. 'Misschien hebben ze een stukje Oranje geverfd', dacht ik. Het blijkt de hele school te zijn. Hartstikke mooi, toch!? Mooi Oranje is niet lelijk. Bovendien is het maar voor een paar maanden. Als de school pas over een halfjaar zou worden gesloopt, had ik misschien anders gereageerd. Alhoewel, alles went." Als na achten ook de leerlingen het plein opstormen, reageren zij al net zo verbaasd. Met name de kleintjes. Zij snappen niet dat de school in een dag tijd helemaal van kleur is verschoten. De oudere leerlingen gebruiken de woorden grappig en cool. 'Of het ook mooi is?' Een giechelende leerlinge zegt Ja, maar haar gelaatsuitdrukking vertelt een ander verhaal. Een klasgenoot durft wel op te biechten dat hij het lelijk vindt. Smaken verschillen. Het pas in elk geval bij het Oranjefeest dat deze dag op alle basisscholen in Nederland losbarst. Het Jeugdjournaal besteedt hier uitgebreid aandacht aan en ruimt vrijdagavond op Nederland 3 ook een plekje in voor de stunt die negen ouders en drie oud-leerlingen in Sliedrecht hebben uitgehaald met behulp van de plaatselijke middenstand. Vanmiddag komt de burgemeester een kijkje nemen. Bij dat 'nieuws' verschiet ook Van Andel nog even van kleur. ,,Hij is hier onlangs met zijn kinderen geweest. Hopelijk blijven ze het een mooie school vinden."

advertentie
advertentie