Sociale Moestuin zaait vergeten groenten

28 april 2013 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - Op de Sociale Moestuin Sliedrecht is zaterdag een zaaidag gehouden. Onder het genot van "koffie met'' werden de vrijwilligers bijgepraat over de gang van zaken zoals het realiseren van de voorzieningen voor het moestuinhuis, de aanleg van een eigen pad en de plannen voor op de tuin. Daarna gingen de twaalf vrijwilligers aan de slag. Er werd gezaaid, peultjes gelegd en aardappels gepoot.

De kringloopwinkel had meer dan 50 zakjes met bloemen-, groenten-, kruidenzaden en pootaardappelen gesponsord. Hierbij heeft de Sociale Moestuin er voor gekozen om ook bijzondere en vergeten groenten weer een kans te geven. ,,Bij het kweken van rassen wordt meer naar de opbrengst gekeken dan naar smaak. Daardoor dreigen lekkere en mooie soorten te verdwijnen", zegt Arie van Houwelingen, dagelijks coördinator op de moestuin. ,,Rode bietjes bijvoorbeeld, blijken ook in het geel voor te komen en ook in een puntvorm. Deze hebben een zoetere smaak dan de bekende ronde. Spitskool, normaal licht groen, blijk er ook in een rode variant te zijn. Ook bonen zijn normaal groen maar een Engelse variant is rood. Deze bijna vergeten soort heeft bijzondere smaak eigenschappen en als ze groot zijn kunnen ze als snijbonen verwerkt worden."

Aardappelen zijn er zaterdag ook gepoot. ,,Franse aardappelen die donkerrode langwerpige knollen geven. Ook Engelse met de naam King Edward V11. Heel bijzonder zijn de aardappelen die van binnen paars gewolkt zijn. Als daar puree van gemaakt wordt krijg je paarse aardappelpuree op je bord die een heerlijke smaak schijnt te hebben."

Een plaatselijk restaurant heeft al belangstelling getoond voor al deze bijzondere groenten en aardappelen. Alle Sliedrechters zijn welkom op de Sociale Moestuin 's morgens op werkdagen en enkele middagen. ,,Als er veel belangstelling is om op zaterdagmorgen op de tuin te werken, stellen we hem dan ook open", aldus Van Houwelingen.

advertentie
advertentie