Vijf maanden cel wegens hulp bij mensensmokkel

2 mei 2013 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - Een 32-jarige man uit Sliedrecht is door de rechtbank in Dordrecht veroordeeld tot acht maanden cel waarvan drie maanden voorwaardelijk. Hij moest twee weken geleden voorkomen vanwege het behulpzaam zijn bij mensensmokkel en hoorde de officier van Justitie een overeenkomstige eis uitspreken. Ook de 22-jarige en 23-jarige man die voor hetzelfde delict voor de rechter moesten verschijnen (beiden uit Den Haag) kregen deze gevangenisstraf opgelegd.

De drie mannen werden donderdagnacht 3 januari aangehouden op het Burgemeester Winklerplein in Sliedrecht en meegenomen naar het plaatselijke politiebureau omdat een man die bij hen in de auto zat zich niet kon legitimeren. Nadat diens vingerafdrukken waren afgenomen bleek het om een 23-jarige man uit Sri Lanka te gaan wiens asielverzoek door de Zwitserse staat was afgewezen. Hij had nog twee weken om terug te keren naar zijn land van herkomst, waar hij naar eigen zeggen zijn leven niet zeker is. De asielzoeker probeerde zodoende naar Engeland te vluchten en werd daarbij geholpen door de drie verdachten, waarvan twee ook afkomstig uit Sri Lanka. Zij haalden hem met een auto op in Parijs en haalden in België een 'look a like' paspoort op. De drie verklaarden dat ze slechts het verzoek van een vriend vervulden en niet van de status wisten van de persoon die ze vervoerden. Hun advocaten pleitten voor vrijspraak vanwege suggestief bewijs dat sprake is geweest van opzet. De rechtbank oordeelt echter dat ze minimaal een ernstig vermoeden hadden moeten hebben dat waar ze mee bezig waren niet in de haak was. Ze zijn allen overeenkomstig de eis van het Openbaar Ministerie veroordeeld tot acht maanden cel. Omdat iets meer dan eenderde deel voorwaardelijk is en ze sinds hun arrestatie in voorlopige hechtenis verblijven, komen ze over een maand vrij. De Sliedrechter heeft eerder langere tijd in de gevangenis gezeten. Hij werd in mei 2011 veroordeeld wegens het skimmen van pinpassen. Het vonnis van de rechtbank betrof toen drie jaar cel waarvan twee jaar voorwaardelijk.

De officier van Justitie sprak tijdens de rechtszitting op 18 april het vermoeden uit dat ze zich al langer bezig hielden met mensensmokkel. Daarvan is echter geen bewijs. Ze kon alleen refereren aan de vele grensoverschrijdingen, de foto's van paspoorten en studentenkaarten die waren gevonden op een mobiele telefoon en het feit dat 780 euro werd aangetroffen bij de arrestatie terwijl twee van de drie verdachten geen inkomen hebben en de derde beklaagde 'slechts' een parttime-baan. De 'vriend' waarvoor ze deze klus hadden gedaan, kon niet worden getraceerd omdat ze niet konden/wilden vertellen waar hij woont en wat zijn telefoonnummer is.

advertentie
advertentie