'Vlaggetjes in hondenpoep potentieel gevaarlijk'

3 mei 2013 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - De bewoners van de Vogelbuurt-Zuid hielden vrijdag 26 april een actie om het probleem hondenpoep onder de aandacht te brengen. Hierbij werden er cocktailprikkertjes met vlaggetjes in hondenuitwerpselen geprikt. Alleen aan de Zwanensingel werden er al ruim 400 vlaggetjes geprikt. De actie is bedoeld om een gedragsverandering bij hondenbezitters tot stand te brengen. ,,Op zich een prima doelstelling", zegt drs. S. van der Leelie-Westdorp, dierenarts bij Dierenkliniek Middeldiep. ,,Helaas kleeft er aan deze actie wel een groot bezwaar. Het is namelijk zo dat een aanzienlijk deel van de honden er een tamelijk onhygiënische gewoonte op na houdt: coprofagie, oftewel het eten van ontlasting."

,,Het is bij deze honden vaak een erg hardnekkige gewoonte die maar moeilijk af te leren of te voorkomen is", vervolgt de dierenarts van kliniek Middeldiep in Sliedrecht. ,,Er zijn verschillende oorzaken voor dit gedrag. Soms is er een medische oorzaak voor het eten van ontlasting, maar vaker is het een aangeleerd gedrag, bijvoorbeeld om de aandacht van de baas te trekken. Of de hond vindt het gewoon lekker. Een tekort aan voedingsstoffen is eigenlijk vrijwel nooit de oorzaak. Met name retrievers en waterhonden staan er om bekend. Het grote gevaar van de cocktailprikkeractie schuilt in het feit dat deze honden de ontlasting vaak erg schrokkerig opeten voordat de baas ze ervan kan weerhouden en voor je het in de gaten hebt is de drol opgegeten met prikkertje en al. Dit kan voor ernstige gezondheidsproblemen zorgen. Zo'n cocktailprikker kan door de bewegingen van maag en darmen deze doorboren en zo een ernstige buikvliesontsteking veroorzaken. Ook kunnen er andere organen worden aangeprikt wat tot inwendige bloedingen kan leiden. Als er niet op tijd wordt ingegrepen kan de hond er zelfs aan komen te overlijden. De eigenaar en de dierenarts leggen misschien niet direct de link met het opeten van een scherp voorwerp en een houten prikkertje is vaak niet te zien op een rontgenfoto."

Van der Leelie wil de bewoners van Vogelbuurt-Zuid dan ook oproepen om de bewustwordingsactie vooral voort te zetten maar op een andere manier en snel zorg te dragen voor het verwijderen van de reeds verspreide prikkers. Eigenaars van ontlasting etende honden wil zij de waarschuwing meegeven hun honden extra in de gaten te houden bij het uitlaten en bij buikklachten de dierenarts attent te maken op de mogelijkheid van het inslikken van een scherp voorwerp. ,,En uiteraard om de ontlasting van hun eigen hond altijd meteen op te ruimen."

advertentie
advertentie