'Er wordt zóveel weggegooid!'

28 mei 2013 om 00:00 Nieuws

H'VELD-G'DAM - De fractie van de Partij van de Arbeid in Sliedrecht heeft het college van b en w vorige week middels een brief gevraagd de mogelijkheden voor een Repair Café in Sliedrecht te onderzoeken. In Hardinxveld-Giessendam zijn ze al een paar stappen verder met dit initiatief daar vond afgelopen zaterdag al het eerste Repair Café plaats.

Door Ton Vermeulen

Aan een steiger voor het gebouw van de Christengemeente bungelen enkele fietsen. De medewerkers Frans Versteeg en Arie van Lomwel sleutelen aan één ervan. Frans vertelt hoe hij medewerker is geworden. ,,Bij ons in de kerk werd een oproep gedaan voor vrijwilligers. Vandaar dat ik hier aan meewerk. Het fietsen maken is gewoon een hobby, maar we doen van alles wat. We doen geen hele grote reparaties, maar wat in ons vermogen ligt.'' Naast ons stopt een busje. De chauffeur stapt uit en roept: ,,Ik heb een skelter bij me. Hij doet van alles, maar niets goed. Het is voor mijn schoonzus.'' Als hij hoort dat het de bedoeling is dat er iemand bij de reparatie helpt reageert hij luchtig: ,,Oh, dat hebben ze me niet verteld. Ik kom zo terug met iemand die helpt.''

Bedrijvigheid

Bovenaan de trap staat Steven met een schoen van zijn broer in zijn hand. De zool hangt er half af en Herman smeert lijm aan beide zijden. Binnen is er veel bedrijvigheid. Aan tafels met verschillende werkgebieden zijn bezoekers en medewerkers samen spullen aan het repareren. Mevrouw Muilwijk heeft een kapot strijkijzer bij zich. ,,Ik heb wel een ander strijkijzer, maar het is makkelijk als ik er nog één heb. Ik had hem nog niet weggegooid, ik dacht: Je weet maar nooit!?" Marjan uit Gorinchem staat bij het tafeltje voor de kleding met een leren jack. ,,Ik probeer de jaszak te laten maken. Het is een mooie jas, lekker warm.'' Ze heeft ook een buizenradio en een broodrooster bij zich. ,,Het broodrooster is niets meer waard, maar ik mis mijn boterhammetjes wel. De buizenradio is van een ander. Die vroeg: Wil je dit voor me meenemen? Dat is prima, zei ik."

'Bijdragen aan minderbedeelden'

Achterin de zaal kunnen bezoekers zich inschrijven bij Marian van de Werken, de initiatiefneemster van het plaatselijke Repair Café. ,,De mensen van de elektra maken overuren", vertelt ze. Ze kent het Repair Café van artikelen uit de krant en One World, een tijdschrift over ontwikkelingswerk. ,,Ik vind het zo'n leuk initiatief! Ik had het er met een leidinggevende van de Christengemeente over en mocht het hier op gaan zetten. Er wordt zóveel weggegooid dat bijna niet kapot is. Tijdens de reparatie heb je tijd om een praatje te maken en je leert ervan. Ik hoop dat we met het Café wat bij kunnen dragen aan mensen die het minder breed hebben. Vorig jaar zijn we bij het Repair Café in Utrecht wezen kijken. Er was nu ook iemand uit Utrecht met een bosje bloemen.''

'Altijd een uitdaging'

Na een bakje koffie is het de beurt aan de versterker die de verslaggever heeft meegebracht. Harald van Teefelen schroeft voorzichtig het frontje eraf. ,,Misschien zit er iets los'', zegt hij. Met veel geduld kijkt hij alles na en spuit contactspray bij de knoppen. ,,Ik vind het wel leuk. Ik denk dat ik de volgende keer ook meedoe als ik tijd heb. Het is altijd een uitdaging om te kijken of het lukt om iets te repareren en het is spannend wat je te doen krijgt. Je doet het met z'n allen. Twee weten meer dan één.'' Dan gaat het frontje er weer op. Het testen zal even moeten wachten, er zijn geen boxen voor. ,,Een goed leermoment om dingen mee te nemen om te testen."

De volgende Repair Cafés zijn op 14 september en 23 november. Daarna wordt er besloten of het een maandelijkse activiteit wordt. De versterker is overigens weer in gebruik, met dank aan Harald.

advertentie
advertentie