Vergunning DuPont opnieuw ter inzage

29 mei 2013 om 00:00 Nieuws

Informatieavond voor omwonenden

SLIEDRECHT - DuPont de Nemours B.V heeft een nieuwe revisievergunningaanvraag ingediend bij de Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid (OZHZ) voor haar bedrijfsactiviteiten aan de locatie Baanhoekweg 22 in Dordrecht. Daarom ligt nu opnieuw een ontwerpvergunning ter inzage. Om samen met het bedrijf hierop toelichting te geven organiseert OZHZ een informatieavond op donderdag 30 mei in het Regiokantoor aan de Noordendijk 250 in Dordrecht.

Vorig jaar april werden er hoorzittingen gehouden in Dordrecht en Sliedrecht. De directeur van het chemisch bedrijf legde toen uit dat een aanpassing van de vergunning noodzakelijk is om het overzichtelijker te maken. ,,Door deze aanpassing kunnen we slimmer gebruik maken van bestaande installaties en wordt de aanvoer van stoffen over water mogelijk gemaakt. Per schip is de veiligste manier van vervoeren. De druk op weg en spoor wordt minder.'' De directeur van de Omgevingsdienst gaf vervolgens aan dat een risicoanalyse is uitgevoerd (OZHZ werkt als handhavend orgaan in opdracht van de provincie) waaruit is gebleken dat de risico's acceptabel zijn. De emissies worden volgens hen drastisch teruggebracht. ,,Een hogere productie gaat gepaard met een lagere uitstoot." Stichting Werkgroep Derde Merwedehaven, die zich sterk had gemaakt voor de hoorzittingen, sprak uit dat Dupont onverantwoord handelt: ,,Per schip kan veel meer worden aangevoerd. DuPont wil vier keer zoveel containers met gevaarlijke brandbare stoffen opslaan." Vervolgens vroeg de werkgroep zich hardop af of de Omgevingsdienst wel voldoende expertise in huis heeft om de aanvraag goed te kunnen beoordelen. Vanuit het publiek werden tijdens de Sliedrechtse hoorzitting nog een paar scherpe opmerkingen gemaakt. Na de hoorzitting luwde de storm, maar werden wel zienswijzen ingediend.

Begin september 2012 stak de storm weer op. In alle hevigheid zelfs. Het concern lag onder vuur nadat zij bij een eigen onderzoek naar emissiereductie had geconstateerd dat jarenlang te veel hexafluorpropeen is uitgestoten. Deze chemische stof kan ademhalingsproblemen veroorzaken. Na deze melding bij de Omgevingsdienst besloot de provincie aangifte te doen en de betreffende fabriek op het terrein van DuPont stil te laten leggen. Een maand later kon de fabriek weer worden opgestart. Uit een onderzoek naar mogelijke gezondheidseffecten werd de conclusie getrokken dat de verhoogde emissie van hexafluorpropeen niet heeft geleid tot een gezondheidsrisico voor omwonenden van het bedrijf. Het onderzoek werd uitgevoerd in opdracht van DuPont. De provincie heeft het RIVM en de GGD opdracht gegeven de onderzoeksresultaten te valideren. Zij kwamen tot dezelfde conclusie dat de berekende concentraties in de lucht zo laag zijn dat bij jarenlange blootstelling geen nadelige gezondheidseffecten zijn te verwachten.

Vanaf 18.45 uur zijn omwonenden en geïnteresseerden welkom. De bijeenkomst begint om 19.00 uur. Aanmelden voor deze informatieavond kan via communicatie@ozhz.nl. Tijdens de bijeenkomst zal Dupont toelichten wat haar plannen zijn en geeft OZHZ uitleg over de vergunningprocedure. De aanvraag, adviezen en ontwerpvergunning van DuPont liggen tot en met 5 juli 2013 ter inzage in de gemeentehuizen van Dordrecht, Sliedrecht, Papendrecht en op het Provinciehuis in Den Haag. Binnen deze termijn kunnen zienswijzen worden ingediend. De zienswijzen die vorig jaar april zijn ingediend binnen deze procedure zijn ook verwerkt in de ontwerpvergunning die nu voorligt.

advertentie
advertentie