JA tegen sociaal initiatief

29 mei 2013 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - De groep Sliedrechters die vanaf begin dit jaar al zes, zeven keer bij elkaar is gekomen om binnen de gemeente 'arme' kinderen te helpen, heeft maandagavond besloten een stichting op te richten. De daad wordt bij het woord gevoegd. ,,Dat doen we met behulp van vijftien plaatselijke verenigingen. Na de zomer gaan we van start", aldus voorzitter Nicole Boer, die eind december via een Twitter-bericht de aanzet gaf en tot haar vreugde heeft geconstateerd dat in een tijdsbestek van nog geen halfjaar flinke spijkers met koppen zijn geslagen.

Door Erik de Bruin

,,Vijftien verenigingen doen mee. Dat al zoveel clubs een toezegging hebben gedaan is onverwacht, maar natuurlijk hartstikke mooi. We hebben de komende weken veel werk te doen want na de zomervakantie, als voor veel verenigingen het nieuwe seizoen begint, moeten we er klaar voor zijn." Meedoen betekent dat verenigingen een kind of kinderen waarvan de ouders niet in staat zijn de contributie te betalen een gratis lidmaatschap aanbieden. Dit wordt achter de schermen geregeld zodat ze niet in verlegenheid worden gebracht. ,,Er is veel verborgen armoede", legde Boer al eerder uit in deze krant nadat onder andere in de Sliedrechtse gemeenteraad verwarring was ontstaan. Wethouder Johan Lavooi vertelde de fracties dat Stichting Leergeld Drechtsteden deze rol al vervult. ,,Het beeld bestond dat we het wiel opnieuw uitvinden, maar dat is niet zo. Stichting Leergeld helpt ouders die een budget hebben van maximaal 120 procent van het besteedbaar minimuminkomen. Wij willen iedereen helpen. Elk gezin waarvan we weten dat kinderen verjaardagsfeestjes overslaan omdat een cadeautje kopen te duur is. Kinderen die niet sporten omdat de ouders het lidmaatschap niet kunnen ophoesten. Als we dat signaleren willen we helpen. Kinderen mogen niet in een sociaal isolement terechtkomen omdat het gezin financieel aan de bodem zit."

Hulp van Stichting Jeugd Actief Sliedrecht is volgens Boer extra geboden omdat het percentage van het minimuminkomen op 1 januari dit jaar is verlaagd naar 110 procent. ,,Hierdoor zijn in Sliedrecht tachtig kinderen buiten de boot gevallen. Die willen we 'vinden' en helpen. Dat is ons eerste doelstelling. Dat 'opsporen' gebeurt met behulp van de verenigingen die zich gecommitteerd hebben en het eigen sociale netwerk.

De armen van de JA-leden reiken ver. Ze zijn stuk voor stuk al heel actief in de Sliedrechtse samenleving en kennen daardoor veel mensen. Deze groep wordt gevormd door predikant Joost Schelling, oud-burgemeester Martin Boevée, schooldirecteur Joost verhoef, jongerenwerker Henk van Griensven, gemeenteraadslid Peter de Borst, Ton Spek (gemeenteraadslid en scriba), Mirjam Lankreijer (voorzitter Sociale Moestuin), Peter Donk (programmamaker MerweRTV) en de al genoemde Nicole Boer (voorzitter Wilhelmus). De stichting is bereikbaar per e-mail: stichtingJASliedrecht@gmail.com.

advertentie
advertentie