Gevangen 'pijleend' komt snel weer 'thuis'

12 juni 2013 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - ,,Het heeft lang geduurd, maar gelukkig met een goede afloop. Dat is altijd nog beter dan dat het kort duurt met een slechte afloop." Peter van Poelgeest van Duurzaam Fauna Advies uit Purmerend was woensdag 12 juni de held van de dag in Sliedrecht. Hij wist de beroemde Sliedrechtse 'pijleend' (landelijke media besteedden hier ook aandacht aan) te vangen waarna het dankzij gedrogeerd voedsel bedwelmde beestje in het dierenziekenhuis in Dordrecht werd verlost van de kruisboogpijl waarmee een 18-jarige jongen haar op 1 april in de hals had geraakt. ,,Toen de pijl eruit werd gehaald is een bloeding gelukkig uitgebleven. Om de wond goed te laten helen en het risico van besmetting te voorkomen verblijft ze nog een aantal dagen in een vogelopvang in Den Haag. Daarna wordt ze teruggeplaatst."

Door Erik de Bruin

Van Poelgeest constateerde de afgelopen weken in zijn jacht op de 'aangeschoten' eend dat ze heel erg is gehecht aan de buurt. ,,De buurtbewoners zijn ook zeer gehecht aan haar. Ik heb alleen maar aanmoedigingen gehad. Ze zullen het heel prettig vinden dat ze weer terugkeert. " Het dier gedroeg zich niet aangeschoten. Voordat de Dierenbescherming Van Poelgeest inschakelde was al een groot aantal pogingen gewaagd. Het dier liet zich echter niet vangen. Hoewel er twee pijlen in haar hals zaten (de ene is er begin deze week af gevallen door de langzame werking van zwaartekracht) bleek ze kerngezond. ,,Ze reageerde op alles en had een wilskracht van jewelste. Ik heb geprobeerd de eend 's nachts te traceren, maar toen liet ze zich niet zien bij de vijver (naast de Paulus Potterstraat/Hobbemastraat, red.). Ze wist dondersgoed dat op haar werd gejaagd."

'Juiste dosering'

,,Het moest in alle rust gebeuren", vervolgt Van Poelgeest. ,,In zo'n situatie moet je het dier zelf de stap laten maken." Hij maakte gebruik van haar pienterheid. ,,Bij het voeren van de groep is ze zo slim om op een afstandje te blijven. Dat deed ze afgelopen woensdag ook. Zo kon ik haar de fijngesneden stukjes brood toegooien waar vloeistof in zat om haar loom te maken. Het was behoorlijk spannend want omdat we het lichaamsgewicht niet exact wisten konden we de juiste dosering niet goed inschatten. Een te lage dosering zou geen effect hebben en te veel vloeistof had levensbedreigend kunnen zijn. Gelukkig bleek de hoeveelheid precies goed en had ik het geluk dat ik haar op de kant kon vangen. Ik had een lijntje uitgelegd met de dierenambulance en de artsen. Ze werd meteen naar het ziekenhuis gebracht en direct operatief geholpen." Missie geslaagd dus.

advertentie
advertentie