Hoofdbrekens over nieuwe voetbalkooi

17 juni 2013 om 00:00 Nieuws

Gemeente zal

moeten wikken

en wegen

SLIEDRECHT - De fracties in de gemeenteraad waren begin maart unaniem positief over de nieuwe Karekietflat. Wel betreurden ze één voor één dat in de nieuwe situatie geen passende plaats is voor een voetbalkooi. Onder aanvoering van PRO Sliedrecht, die een amendement indiende, en ondersteund door de andere partijen werd wethouder Johan Lavooi opdracht gegeven op zoek te gaan naar een geschikte locatie elders in de Vogelbuurt. ,,Een verschrikkelijk lastige opgave", concludeerde Jeroen Sakko van de gemeente dinsdagavond tijdens een informatiebijeenkomst. Circa twintig omwonenden waren naar het gemeentekantoor gekomen om zich te beklagen over de voorkeurslocatie aan de Professor Van der Waalslaan.

Door Erik de Bruin

Of deze locatie na het zomerreces ook wordt voorgesteld aan de gemeenteraad is nog geen zinnig woord over te zeggen. De gemeente zal moeten wikken en wegen. ,,Én dan de knoop doorhakken", stelt Leen Huijser. Hij was als raadslid van de SGP-ChristenUnie aandachtig toeschouwer. ,,Vanavond blijkt dat zo'n voorziening op veel verzet stuit. Met name van omwonenden. Dat was ook te verwachten. Ze willen dit niet in hun achtertuin. Toen in het verleden werd besloten over soortgelijke jeugdvoorzieningen aan de Stationsweg (onder het viaduct, red.) en achter de tien hoog-flats was er ook veel weerstand. Nu heeft men dat geaccepteerd. Ik hoor daar geen klachten meer over. Dat heeft denk ik ook te maken met een stuk gewenning."

'Slot op doen'

,,Ik denk dat zo'n voorziening overdag goud is", zegt een bewoonster van de Professor Snelliusweg. ,,Jonge kinderen kunnen zich heerlijk uitleven in een voetbalkooi. Om negen uur 's avonds zou je er echter een slot op moeten doen. Ik vrees dat de oudere jeugd veel overlast zal veroorzaken. Wij hebben daar bij het Burgemeester Feitsmapark ook last van. Lawaai, vernielingen, zwerfvuil ... er is zelfs al twee keer een fiets gestolen uit onze schuur. Hoewel we niet naast het grasveld wonen waar de voetbalkooi is ingetekend ben ik om deze redenen toch hier naartoe gekomen. We zitten niet te wachten op een nieuw clubje overlastgevende jongeren." Als het aan bewoners ligt die dichter bij de voorkeurslocatie wonen is onder andere het Feitsmapark een veel betere locatie. ,,Daar is ruimte zat", briest een oudere man, die een potje 'bekvechten' met een vertegenwoordiger van PRO Jong ('liever dat ze in een voetbalkooi hangen dan op een schoolplein') niet uit de weg gaat en ook een verbale strijd aangaat met jongerenwerker Henk van Griensven. ,,Beseffen jullie wel dat die knapen daar tot diep in de nacht zullen verblijven? Hoe zit het met mijn nachtrust? Mijn slaapkamer ligt op tien meter afstand van de voetbalkooi. Je hoort alles."

'Weinig klachten'

,,En hoe zit het met de troep? Wie gaat dat elke morgen opruimen? De gemeente?" De man is nauwelijks te temmen en te overtuigen. Van Griensven doet nog wel op vriendelijke wijze een poging door erop te wijzen dat de oude voetbalkooi bij de 'Karekiet' weinig klachten van omwonenden opleverde. Hij schetst het beeld dat de wethouder een paar maanden geleden ook al aan de gemeenteraad voorlegde dat het een 'verschrikkelijk lastige' zoektocht is. Zeven locaties die onder de loep zijn genomen zijn niet of minder geschikt bevonden. Waaronder het door tegenstanders geopperde Feitsmapark. ,,Daar is te weinig ruimte", vertelt Sakko. ,,Als je een voetbalkooi realiseert gaat dat ten koste van of het skatepark of de plantentuin. Ten koste van het skatepark zou niet logisch zijn omdat dit ook een jeugdvoorziening is en in het Masterplan waarover de raad heeft besloten staat vermeld dat de huidige beeldkwaliteit zoveel mogelijk behouden dient te blijven. De plantentuin speelt daar een belangrijke rol in. Een andere locatie die een aantal keren werd genoemd is de oprit aan de P.C. Hooftlaan bij sporthal De Stoep. ,,Dat zou kunnen, maar niet als je de sporthal wilt uitbreiden en dat heeft de gemeente wel voor ogen."

Rode kaarten

Het idee dat het CDA en PRO Sliedrecht destijds voorstelden om het trapveldje in het Middenveer om te vormen tot een voetbalkooi werd al meteen afgeschoten door buurtbewoners. Rest in feite alleen nog de Professor Van der Waalslaan. Daar zal gezien de publieke belangstelling en de rode kaarten die dinsdagavond werden ingevuld zeker bezwaar tegen worden aangetekend. Na de zomer zal duidelijk worden of de gemeente nu wel de stap waagt. In het geval van de Karekietflat koos de gemeente eieren voor zijn geld. De nieuwe kooi zou te dicht tegen de nieuwe laagbouwwoningen komen te liggen. Bewoners zouden, ondanks de weinige klachten in het verleden, een bezwaarprocedure zijn gestart..

advertentie
advertentie