Geen rotonde afslag Baanhoek-west

14 juli 2013 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - Wethouder Ad de Waard vraagt dinsdagavond 16 juli de Sliedrechtse raad in te stemmen met het voorstel voor extra rijstroken en verkeerslichten op het kruispunt Ouverture / A15. Hiermee laat de wethouder de optie een rotonde op dit punt te realiseren vallen.

De kosten voor de aanpak van het kruispunt in het huidige voorstel bedragen € 805.000,-. Dat is goedkoper dan de rotondevarianten. Rijkswaterstaat draagt 300.000 euro bij, 222.115 euro kan gehaald worden uit een subsidie van de Provincie en de resterende 282.885 betaalt de gemeente uit de grondexploitatie van Baanhoek-west. Er is dus geen extra budget voor nodig.

De gemeente heeft adviesbureau Goudappel Coffeng onderzoek laten doen naar de beste oplossing voor het zwaarbelaste kruispunt. De conclusie was dat er, zeker in de toekomst, te veel verkeer over het punt gaat voor een enkelvoudige rotonde. Een meervoudige (turbo)rotonde kan wel, maar zou groot en dus duur worden. Het bureau raadt dit af: ,,Alleen een grote rotondevorm met veel opstelvakken en rijstroken kan de hoeveelheid verkeer aan. Naast de hoge kosten speelt ook mee dat een dergelijke rotonde onoverzichtelijk en daarmee onveilig kan zijn voor weggebruikers. Een met verkeerslichten geregeld kruispunt (VRI) biedt met minder ruimtebeslag een betere verkeersafwikkeling. Met een VRI-kruispunt kan bovendien veel beter ingespeeld worden op fluctuerende verkeersstromen."

De reacties van de raad op dit voorstel konden wij in deze editie van Het Kompas niet meenemen door een vervroegde deadline. Wij verwijzen voor een verslag door naar onze site.

advertentie
advertentie