Bezuinigingen uitstellen 'niet stoer'

16 juli 2013 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT – De gemeenteraad heeft vorige week ingestemd met de Kadernota waarin de burgemeester en wethouders hun keuzes voor het komend jaar geformuleerd hebben en wat deze in grote lijnen gaan kosten. Daarbij schalde regelmatig de loftrompet door de raadszaal. PRO Sliedrecht deed hier niet aan mee. ,,Alle bezuinigingen voor 2014 uitstellen vinden wij niet bepaald stoer”, aldus fractievoorzitter Hanny Visser.

Door Caroline Voorbergen

PRO Sliedrecht ging niet akkoord met de Kadernota op acht van de vijftien punten. Vooral het feit dat het deel van de bezuinigingsoperatie STOER voor 2014 uitgesteld wordt, omdat de gemeente een financiële meevaller vanuit het Rijk heeft gekregen, zint PRO niet. ,,Eerst sloeg het college door in haar drang tot bezuinigen. Wij hebben destijds steeds gezegd dat 1,4 miljoen in één jaar veel te veel is en maximaal 800.000 euro een stuk reëler zou zijn. En nu slaat het college weer door naar de andere kant. Oftewel, eerst als een kip zonder kop en later met de kop in het zand. Wil het college soms zieltjes winnen voor de verkiezingen in maart?”, vroeg Visser. ,,Alle bezuinigingen nu terugdraaien gaat ons echt te ver. Als ik de meicirculaire van minister Plasterk bekijk, komt er nog heel wat op de gemeentes af in 2014. Het zou pas 'stoer' zijn daar op te anticiperen.”

Wethouder Hans Tanis (financiën) gaf toe dat het college bij het vaststellen van de kaders altijd te maken heeft met onzekerheden, inschattingen en aannames. ,,Maar we doen niet mee aan een wedstrijdje 'glazen bol-kijken'. We hebben ons gebaseerd op reële uitgangspunten waarin de meicirculaire is meegenomen. Mijn kop zit niet in het zand. Sliedrecht heeft zich altijd hard gemaakt voor een solide financieel beleid”, antwoordde de wethouder, die voor dat beleid van verschillende fracties de complimenten kreeg. De Kadernota werd derhalve bijna unaniem aangenomen.

advertentie
advertentie