De Ruige Kano Route is weer geopend in de Biesbosch

30 juli 2013 om 00:00 Nieuws

REGIO - De Ruige Route is 15 jaar geleden ontwikkeld om het Biesboschgebied te leren kennen per fiets, kano en wandelend. De laatste jaren was de route vanwege alle grootschalige infrastructurele werkzaamheden in en rondom de Biesbosch niet meer mogelijk. Vanaf nu is de Ruige Route als dagtocht weer mogelijk.

Na de werkzaamheden van het hoogwaterveiligheidsprogramma Ruimte voor de Rivier - van o.a. Rijkswaterstaat, de provincies en waterschappen - is er bij de Nieuwe Merwede veel in de natuur veranderd . Als eerste van het deel project Noordwaard is de Jantjesplaat bij Werkendam ontpolderd. In dit rustige gedeelte in het westen van de Biesbosch is landbouwgrond veranderd in een meestromend gebied waar nog meer ruimte is voor recreatie. Nieuwe kano- en wandelroutes doorkruisen de Jantjesplaat. Het waterrijke gebied is vanwege zijn talrijke kreken het beste bereikbaar per kano. De bever als één van de nederlandse big five van Staatsbosbeheer is te zien.

Met de Ruige Route gaan natuurliefhebbers op avontuur per kano en te voet door het Biesbosch Nationaal Park. De kanotocht gaat naar het hart van de Biesbosch, de kreek 'het Middenveld'. Een gebied alleen toegankelijk voor kano's en waar het lijkt alsof je door een onherbergzaam oerwoud peddelt. De bever laat zich in deze periode overdag zelden zien maar wel zijn de sporen te bewonderen. Er zijn veel vogelsoorten waaronder de lepelaar, zilverreiger en zeearend. Zij hebben hun broedplaats in dit gebied. Het schip 'de Jonge Jacob', dat vroeger werd gebruikt voor het vervoer van riet en hout, brengt de deelnemers aan het einde van de middag naar de Jantjeskeet. Deze oorspronkelijke en omgebouwde boerderij met paardenstal is de uitvalsbasis van Biesbosch Aktief. De tocht wordt er afgesloten met een barbecue.

De Biesbosch is de laatste tijd vaak in beeld. In het afgelegen natuurgebied van Staatsbosbeheer met kreken met glashelder water, riet en wilgenrimboe zijn veel vogelsoorten (o.a. de zeearend met jongen). Er komen mossoorten voor die nergens in Nederland te vinden zijn. In het gebied leven 300 bevers. De vogels en reeën zijn na de graafwerkzaamheden teruggekomen. In de directe omgeving van de Jantjeskeet laten de vos en de bever zich zien.

Albert Rook van Biesbosch Aktief organiseert al 15 jaar Ruige Route tochten in deze zoetwaterdelta. Als gids kent hij het gebied als geen ander. De van oorsprong leraar bouwtechniek combineert actief bezig zijn met educatie. In het natuurgebied ligt schuin tegenover de Jantjes keet het Biesbosch museum. Beide worden bij de Ruige Route betrokken. De geschiedenis van het gebied wordt daar belicht maar ook de toekomst. Hoe gaat de natuur in de Biesbosch er na het graven van het waterprogramma Ruimte voor de Rivier groeien en zich verder ontwikkelen?

Voor meer informatie: www.biesboschaktief.nl

advertentie
advertentie